Реферите обезглавиха Пирин

July 18, 2022

Циркът в родната “А” група стартира с пълна сила още от втория кръг. След Чинков и Кабаков, които показаха, че успяват да тълкуват правилата на играта така, както изнася на който трябва същото сториха  реферът Димов и тези във ВАР стаята на мачът в Благоевград.

Отборът на спонсора на първенството измъкна равен срещу Пирин в Благоевград с любезното съдействие на реферите на терена и във ВАР стаята. Орлетата играха футбол, но срещу отбора на спонсора това не е достатъчно за победа… Трябват и съдии… Благоевградчани цял мач бяха рязани от главният рефер, а тези от ВАР стаята само имитираха дейност.

Цял мач реферът подминаваше нарушенията срещу играчите на Пирин, а когато се появи удбния момент даде дузпа за отборът на спонсора. Но дори това не беше най-грозното в този мач. Големият цирк настъпи накрая на мача. Преслав Йорданов беше откровенно съборен в наказателното поле на гостуващия отбор и домакините с основание поискаха дузпа. В този момент главният рефер наду свирката, но не за 11 метров наказателен удар, а за край на мача… Късмет за реферът Димов, че това нарушение не беше 5 минути по-рано. Тогава какво щеше да прави завалията… Пълен цирк и подарена точка на отбора на спонсора. Най-общо това може да се каже за двубоят между Пирин и вторият проект на шефа. След мача треньорът Пенев говори за надграждане… Да, може и да има надграждане в отбора на бистричани, но то изглежда, че не е футболно.

След втория кръг картите започват да се нареждат и изглежда все по-безсмислено първенството да се играе до края. Шампиона е ясен. 40-годишното приятелство също видяхме, че води до дивиденти. Изглежда, че новият промотиран в “А” групата ще бъде отборът на спонсора. Остава само да се разберат кой да е втори и кой трети…

Тъжната картинка “български футбол” с всяка изминала година става все по жалка. Футболният съюз в този си вид съсипва родния футбол от години и за жалост с всяка изминла година нещата стават все по-грозни, а действията на някои все по-нахални. Родната “А” група отдавна се е превърнала в групата на шефа. А реферите явно са на принципа “всяко чудо за три дни”. Важното е който трябва да е доволен и да има наряд и за следващия мач.

Няма смисъл да се чудим защо националите вече почти две десетилетия не са се класирали на голям футболен форум. Няма смисъ да се чудим и защо в последните няколко години победите им могат да се преброят на пръстите на едната ръка.

Както е казал Нютон “всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие”. Отнесено към родната футболна действителност това означава, че докато тези от БФС бутат едни нагоре родният футбол ще върви надолу…

Въпреки всичко в родната “А” група има интересни и забавни моменти. В кое първенство ще видим собственикът на някой отбор да слезе на терена и да набие футболист от неговия отбор и да го изгони от терена заради това, че иска да вкара дузпа в края на мача… А? Забавно е…

автор:

Симеон Димитров