Реферите не грешат, те понякога се объркват

February 9, 2024

Тези дни в Бояна част от популярните лица в съдийството начело с Кабаков дадоха пресконференция. Поводът за нея е края на традиционният зимен семинар за рефери. Освен Кабаков в мероприятието участваха Драгомир Драганов, Иво Андреев, Християна Гутева и Павлета Рашкова.

На пресконференцията родните рефери обясниха колко добре са подготвени за предстоящия сезон и дадоха отговори на някои въпроси, които вълнуват родната футболна общественост.

Според Кабаков и тези около него “ролята на съдиите в борбата за шампионската титла, трябва да е никаква”. По принцип е прав, но всички, които следят родната “А” група остават с усещането, че не е точно така. Всеки знае за прословутите реферски “грешки”, които в последното десетилетие по една или друга причина са все от полза на един отбор. Коментирани са много и мненията защо това се случва са много и разнопосочни… От “толкова си могат” до реферите са “хванати”…  Всички се чудят защо се получава така и защо феновете са с такова усещане и почти единодушно винаги стигат до заключението, че не би трябвало това да се случва. Въпреки това година след година виждаме едно и също нещо, а странното усещане, че реферите предпочитат един отбор да стане шампион повече от всички останали остава. На въпросната пресконференция обаче този въпрос се изясни. От това, което чухме стана ясно, че нито реферите са слаби, нито са “хванати”, нито имат някакви предпочитания или намеса в борбата за шампионска титла, а просто това е нормалната реферска практика… Поне в България… Така ги учи СК на семинарите, така правят.

Според Кабаков всеки се учи “от грешките на колегите”, а целта пред родните рефери е, когато напуснат лекционната зала “всеки един да мисли по един и същ начин за дадена ситуация”. За да е докрай разбран от некомпетентните критици родният “топ рефер” разясни какво точно има предвид. Според Кабаков “ако нивото на намеса не е едно и също от всички съдии, ще имаме проблеми и дадени ситуации ще се дискутират по-широко”… Излиза, че според родните футболни рефери ако всички грешат по един и същ начин, то тогава не би се броило за грешка, а за нормална съдииска практика. Това пък означава, че обвиненията, че грешат тенденциозно все в полза един и същ отбор са абсолютно безпочвени. Родните рефери просто се съобразяват с отработените практики и свирят по начина, по който ги учат на семинарите на СК… Всяко нещо си има обяснение. Може да е леко объркващо или нелогично за обикновенните хора, но футболните рефери си знаят…

Обикновенните хора, които не разбират нищо от футболно съдииство нямат представа за тънкостите в професията и правят крайно некомпетентни коментари за родните рефери. Нямат представа колко натоварващо и стресиращо е да ръководиш футболни срещи… Особенно в някои ситуации. Истината е, че чрез всички лекции и семинари на СК реферите са много добре подготвени. Идеята е всичко да е точно. Никой няма проблеми и всичко да е наред.

Всеки греши понякога. Реферите също. Това, че според някои в повечето случаи техните грешки са все в полза на един отбор всъщност се оказва, че не е така. От казаното на пресконференцията стана ясно, че това не са грешки, а нормална реферска практика. Кабаков каза, че са много добре подготвени. Факта, че в определени ситуации родните футболни съдии отсъждат по един и същ начин го доказва. След въпроосната пресконференция вече знаем и защо е така… Всичко е въпрос на добро обучение.

Излиза, че родните рефери не грешат. Те просто понякога се объркват  заради другите…

автор:

Симеон Димитров