Ретро: ЦСКА – РОДА (Керкраде) четвъртфинал в турнира за КНК

March 21, 2020

 През сезон 1988-89 г. ЦСКА като по навик достига до четвъртфинал. Този път не в своя турнир за КЕШ, а във втория по значимост турнир в Европа – за КНК.

 На четвъртфинала ЦСКА играе с нидерландския Рода.

 Първият мач е в София на 1.3.1989 г. ЦСКА посреща Рода на „Армията“, която е пълна до краен предел. Безсмъртното „И преди, и сега шампион е ЦСКА!“ ехти на стадиона. По това време армейците имат в състава си Ицо,Любо и Емо, които са едни от  най-добрите  нападатели в Европа. За защитниците на всички отбори е много трудно и почти невъзможно да бъде спряно атомното нападение на ЦСКА. В защита за червените са  големите Георги Димитров, Красимир Безински и Трифон Иванов. На вратата е блестящия Вълов, а “диригентската палка” е в краката на магьосника Георги Георгиев. Точно поради тази причина нито един фен не се е съмнявал в успеха над нидерландците.

  Армейците започват мачът със самочувствие, но и нидерландците не искат да се дават „без бой“. След едно-две добри положения за червените, футболист на Рода нацелва горната греда след снаряд од около двадесетина метра. Малко след това  ЦСКА повежда. В 12-тата минута след много добър пас на Георгиев, Стоичков овладява много добре и  в типичния си стил прави 1-0. Следват едно-две добри положения за ЦСКА, една спорна засада и едно хващане на топката от централния защитник на Рода с ръце като вратар. По този начин петицата на нидерландците предотврати излизането на Киров сам срещу вратаря им. През първото полувреме  до нов гол не се стигна.

 Второто полувреме ЦСКА натисна още повече и търсеше втория гол. Рода нямаше варианти да спира червените с футболни средства и жълтите картони за футболистите в жълто заваляха като пролетен дъжд.

 В 64-тата минута след като до тогава беше изпуснал куп добри положения Костадинов вкара, когато никой не очакваше. Стоичков му подава топката на границата на наказателното поле. Костадинов между куп от играчи си повдига топката и със „задна ножица“ прави резултата 2-0.

 „Армията“ кънти, а феновете са в еуфория. Футболистите от ниската земя незнеха къде са. Всъщност знаеха, но не искаха да са на това място. След поредния груб фаул най-накрая футболист на Рода получава червен картон. Крайно време беше и това да се случи. Мачът вече нямаше как да се изплъзне, а всички фенове на стадиона очакваха още голове за ЦСКА, но вместо това малко преди края от фаул Рода вкара за 2-1. Това е и крайният резултат от мача. Видя се, че ЦСКА определено е по-силният отбор, но вместо с три гола, спечели само с  гол разлика.

 След две седмици предстоеше реванш в Нидерландия.

 15.3.1989 г. На своя стадион Рода налага жестоко темпо и ударите срещу Вълов се редят един след друг. Във този мач нидерландците също залагат на по-твърдата игра. В 38-ата минута Рода излиза напред. Ако ЦСКА не вкара е аут от турнира. Играта на ЦСКА не върви много в този мач. Накъсването на играта е изцяло в полза на футболистите от ниската земя. В 56-тата минута Рода вкарват и втори гол. В този момент сигурно футболистите и феновете  на Рода са се виждали на полуфинал за КНК. Да, ама не са питали ЦСКА какво мисли по въпроса.Червените са на друго мнение. Грубата игра на недерландците може да забавя, но не спира неизбежното. В 78-ата минута Стойчков пресича една върната топка, напредва и в неговия си стил я праща в мрежата на Рода за 2-1. Мачът отива към продължения.

 В двете продължения нов гол не пада и се стига до изпълнение на дузпи. Те започват кошмарно за ЦСКА. Ударът на Пенев се отбива в гредата, а от своя страна Рода вкарват. В този момент сигурно отново е имало лъч надежда за футболистите от ниската земя, но Блестящият Вълов ги отказва от всякакви мераци за нещо повече от достойно отпадане от големия ЦСКА. След първата дузпа никой от червените не греши, а Вълов спасява две дузпи.

Любо Пенев стреля в гредата – 3-3(общ резултат)

Ван Льор – 4-3

Георги Георгиев – 4-4

Хансен – 5-4

Трифон Иванов(RIP) е безпощаден 5-5

Вълов спасява с плонж 5-5

Недялко Младенов 5-6

Хаан 6-6

Стоичков… И Гол 6-7

Вълов спасява отново….. 6-7

 Победа! ЦСКА е на полуфинал за КНК.

 Автор:

Симеон Димитров