Рестарт на футбола не се прави само със смяна на формата на първенството

April 27, 2021

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз ще проведе редовно заседание утре, 28 април. Една от точките, които предстои да се обсъждат е внесеното предложение на ПФЛ за “рестарт” на родната тото лига. И това според тях ще стане след промяна на формата на първенството и връщането му към стария вариант с 16 отбора и без шестици, осмици, четворки и тем подобни.

Правенето на някаква врътка от БФС малко преди края на първенството, за да се облагодетелства някой отбор не е прецедент. Поради тази причина това едва ли учудва някой, а гръмките изказвания за рестарт са меко казано глупави. Рестарт по този начин не се прави. Единственото, което ще се постигне с това е едни отбори да си запазят мястото в тото лигата по административен начин.

Според някои промяната на схемата на шампионата ще върне тотото на терена… Защото сега го няма ли? Аз лично незнам и просто питам.

Реално каквото и да се реши утре на изпълкома няма никакво значение. Не за друго, а защото по този начин нещата не вървят. Докато цялата система в родния футбол е такава, какъвто и да е формата на тото лигата нещата ще си останат по същия начин, а гръмките думи за рестарт са пясък в очите… Думи за наивници.

Според защитниците на сегашната система първенството ни е много интересно и оспорвано до края, а при промяна ще има едни отбори в “златната среда”, които като нямат възможност да минат нагоре или да паднат надолу ще наблегнат на тотото. Звучи някак логично, но пък в сегашния формат да не би да няма такива отбори? Така погледнато каква е ролята на Берое и на Футболен клуб Централен спортен клуб на армията 1948 в първата шестица? Нямат шанс да минат нагоре, а няма как да слязат и надолу. А тези от 7-мо до 10-то място? На всеки, който погледне класирането му става ясно, че Ботев Пловдив няма как да навакса 13 точки за пет мача. Да не споменавам тези на девето място, които изостават с 9 точки от седмия. Така погледнато няма ли шанс за тото? Според специалистите, които се изказват за формата на първенството отборите от 4-то до 10-то място в последните пет кръга ще го ударят на тото… Няма как да минат нагоре, няма как и да слязат надолу.

При първенство без плейофи при настоящото класиране деветия отбор също би бил застрашен от изпадане. Без плейофи няма да се стига и до парадокса отбор, който за цялото първенство е спечелил по-малко от десет точки да остане в “А” група. Ще има естествено и “златна среда”, която може да се държи както си иска, но релно такава ще има при всякакъв формат.

Като цяло и единият, и другият вариант на първенство си има своите предимства и недостатъци. Каквото и да решат утре тези от изпълкома няма никакво значение. Каквато да е смяна на формата няма да доведе до рестарт на родния футбл… Както те го наричат. Реален рестарт може да се постигне чрез изцяло ново управление на футболния съюз и нов изпълком съставен не от шефове на футболни клубове и хора, които не ги интересува футбола. Другото ключово нещо е да се спре това, което се случва от десетина години в “А” групата и самите отбори да пожелаят да участват в първенство, което е феърплей. Докато това не се случи в какъвто и формат да се провежда тото лигата на България ще си остане това, което е.

Докато изпълкомът е такъв и в него участват хора като Спас Русев и има отбори, които са в “А” група единствено да служат, в какъвто и формат да се провежда първенството винаги ще се намери начин “шефът” да е щастлив… Ще се изваждат отбори от групата или наказват, за да се пренареди класирането, ще се променят правилата за да не изпадне някой, отбори ще излизат с юноши, а други няма да си дават много зор срещу когото трябва, ще се дават лицензи на отбори без те да имат право на това и такива ми ти работи… При всички случаи нещата ще си останат както са си били до този момент, само че с друго име и в друг формат…

Знаем, че в България за много неща реформата се изчерпва до смяна на името. Всичко друго си остава по старо му, но пък се брои променено. Време е да се спре с тази “добра” българска практика и да се направи нещо истинско…. А за това всички знаем какво трябва.

автор:

Симеон Димитров