ПФЛ търси малък стадион за финала

May 13, 2023

В наредбата на БФС е записано, че финалът за Купата на България се провежда на националния стадион “Васил Левски”. Въпреки това Професионалната футболна лига работи по вариант да смени мястото на провеждане на мачът. Сблъсъкът за трофея трябва да се проведе на 24 май на стадион “Васил Левски”, но най-вероятно стадионът ще е друг. Причината за това са двата финалиста и капацитета на националния стадион. Съдейки по средната посещаемост на мачовете на двата отбора много малък процент от капацитета на стадиона ще се запълни. “Феновете” ще са толкова малко, че от ПФЛ спокойно ще могат да издадат поименни билети на всички, които биха присъствали.

Фирмата от Разград не може да осигури 10-15 хиляди зрители за финала. Проблемът за нея е, че няма толкова служители. Ако евентуално се предположи, че все пак половината население на Разград реши да подкрепи градския проект то тогава екскурзията до София на толкова много хора би излязла много скъпа, а логистиката по целия процес много трудна… Много автобуси трябват… Много сандвичи, много кремвирши, много нещо…

Отборът от Бистрица също нямя как да събере 10-15 хиляди зрители. Не защото не иска, а защото ги няма… Роднините на играчите не са толкова… При отборът на спонсора дори е малко по-сложно защото ако проекта от Разград има вариант с повече левове да докара повече “фенове”, то за отбора на спонсора такъв вариант не съществува.

Идеята на хората от ПФЛ е да се спестят разходите за “Васил Левски”, а и ако евентуално някой от чужбина реши да погледне финала за родната купа стадионът поне да изглежда прилично запълнен. Финалистите са свикнали да играят пред полупразни трибуни, но няма да се излагаме пред чужденците. Именно заради това от футболната лига са решили да променят арената на сблъсъка за Купата на България. Сега имат нелеката задача да намерят стадион с колкото се може по-малък капацитет за да не изглежда празен след като феновете на финалистите заемат местата си по трибуните. До този момент са били обсъждани няколко варианта, но все още не е взето решение защото всички стадиони са прекалено големи… Все пак от ПФЛ се надяват, че ще се намери подходяща за сблъсъка арена. В крайна сметка супермодерната база в Бояна би могла да е вариант. Там финалистите ще се чувстват като у дома си, а трибуните ще са заети поне на 50%.

От ПФЛ тепърва ще умуват и за цените на билетите. Очаква се те да бъдат напълно поносими за да не натоварват бюджетите на проектите.

автор:

Симеон Димитров