Промяната в българският футбол е задължителна

May 9, 2021

Българският футбол и конкретно тото лигата се нуждаят от спешна и незабавна промяна, и това  не е тайна за никого, освен за тези в БФС. Последните години българският футбол върви само надолу. Националният отбор стигна  дъното и упорито продължава да копае надолу , а  тото лигата е всичко друго, но не и национално първенство. Слабо или услужливо съдииство, огромни зависимости на членове на изпълкома и отбори в лигата, услужливи медии, които величаят който трябва и сриват със земята различно мислещите. Отбори в тото лигата с нула до десет човека фенска маса, които са там единствено да „услужат“ на който трябва и не на последно място абсолютно несъстоятелното и неадекватно БФС.. Действията на тези от изпълкома последните дни го доказват…Всичко това логочно поставя родната лига и националният ни отбор на дъното във всички футболни класации.  Най-точното определение за това, на което казваме български футбол е пълен цирк. Преди година и половина тези от изпълкома на БФС заявиха, че са подали оставки. Сега пък  се оказва, че не било точно така…Даже „президента“ опита да се върне, но все пак има някакви закони, които му казват, че не може. Това разбира се не спира тези от изпълкома неспирно да говорят празни приказки и да обясняват това-онова.

 Вече е ясно, че ръководителите на българският футбол въобще не жалаят да се махат от добрите места във футболния съюз. Въпреки непрестанните им изявления, че не искат да са там и тези постове им носят само нерви и негативи действията им говорят друго. Уж не искат да са в БФС, а в същото време правят всичко възможно да останат  и бавят конгреса, който да ги махне почти две години. Сега дори стигат и по-далеч. При вече насрочена дата за конгррес „президента“ си оттегли оставката и реши да си довърши мандата, а всички от изпълкома започнаха да обясняват, че нямало нужда от конгрес, защото дори да се избере ново ръководство то ще е за няколко месеца и след това ще трябва да има друг конгрес… Последният “хит” на “вицето” пък е, че държавата се намесила във футбола… Това, че съда не пожела да впише Михайлов според мен не е държавна намеса, а спазване на закона. Тези в БФС може и да си представят нещата по друг начин, но все пак има правила, които трябва да се спазват и когато се случва това не означава държавна намеса. Време и тези, които управляват родния футбол да разберат, че все пак правилата трябва да се спазват.

Откакто Бербатов заяви, че ще се кандидатира за президент на БФС не остана член на изпълкома, който да не обясни колко лош е той, защото искал ненужни и скъпи промени… Прави са тези от съюза. Какъв е Бербатов, че да иска да прави промени в сегашното управление? То според тях и сега си работи добре… По техните стандарти…

 Четвъртите за толкова години показаха и доказаха, че нямат нито капацитета, нито морала да ръководят родния футбол. Време е да се махнат от там и да оставят на някой друг ако може да поправи това, което те съсипаха…Очевидно вредите на българския футбол са нанесени заради разни интереси, но  силно се надявам, че не е прекалено късно и нещата ще могат да се поправят.

Вариант е конгрес и ново БФС още юни месец. Бербатов единствен от тези, които пожелаха да командват футбола каза какво точно мисли да прави ако стане шеф на БФС. Има добри идеи и до някъде копира големите първенства, които гледаме всеки ден. Стенли и Матро са хора на честта и факта, че са в екипът му за мен е достатъчен да му гласувам доверие. Незнам дали той ще оправи нещата в родния футбол, но на този етап не виждам по-добър кандидат за ръководител на родния футбол от Бербатов. Може би точно поради този факт и тези от сегашното БФС скочиха срещу него толкова настървено… С Порточанов имаха имаха някакви медиини закачки, но като цяло за тях беше ясно, че повечето неща ще си останат по старому. Бербатов, обаче е проблем. Иска да промени всичко, а при такъв вариант проекта и тези около него няма да могат да работят. Днес чичо Венци говори за някакъв честен и свестен претендент за шеф на БФС, който ще спечели бъдещите избори, но като се има предвид, че това е според него и тези от съюза… Кой знае? Мен малко ме съмнява и Бербатов продължава да ми бъде фаворит. 

 Другият вариант е тотален рестарт на родното първенство, а от там и футбол. Звучи малко крайно, но пък може да се окаже, че това е варианта…

 Преди много години англииският футбол не върви. Има непрекъснати скандали с футболната централа и много коментари спрямо отсъжданията на реферите. Футболното хулиганство е в апогея си и скандалите са нонстооп (много прилики с България, а).  Тогава след поредния скандал с тамошния футболен съюз и спор за ТВ правата големите клубове от острова взимат нещата в своите ръце. „Голямата четворка“, както я наричат на острова решава да промени всичко изцяло. Променя се начина на съществуване на тогавашната първа дивизия. Към голямата четворка първоначално се присъединяват още шест отбора и създават висшата лига… След това към тях се присъединяват и други отбори и…останалото е история. Всички знаем за висшата лига…

 Всичко тръгва от неадекватноста на една футболна федерация и смелостта на отборите с огромна фенска маса да направят най-правилното нещо за футбола и тях.

 Голямата четворка на родния футбол според мен е ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив и Локо Пловдив. Това са отборите с най-голяма фенска маса и следователно най-интересни от към рекламодатели. Колко би струвала тото лигата без тези отбори? Преди няколко години само един от големите четири не присъстваше в тогавашната „А“ група и всички знаят интересът какъв беше.  А какво би станало ако четирите отбора с най-много фенове и съответно най-привлекателни за рекламодателите се махнат от тото лигата?

 Няма нужда големите четири в България да откриват топлата вода. Достатъчно е да препишат това, което направиха преди почти 30 години големите от острова и най-накрая да кажат стига на целият този цирк тото лига. Стига с това подавам оставка, оттеглям оставка.  След толкова години е ясно, че системата на бившите четвърти не работи.

След целия този цирк, който сътвориха тези от БФС последните дни е ясно, че единствената идея на изпълкома на Михайлов е да са на власт колкото се може повече… УЕФА са в недоумение и задават въпроси, а светът ни се смее… Единственото, което не е ясно е дали софийските и пловдивските отбори ще стоят пасивни и ще чакат някой да ги оправи… Към тях спокойно можем да прибавим Етър, Берое, Черно море и другите отбори с фенска маса… Някой представя ли си „А“ група без тях?

 Въпросът в момента е дали и отборите искат промяната или типично по нашенски  ще чакат някой друг да я направи.

 Според мен ПФЛ да администтрира и „А“ групата е добра идея. Факта, че последните години мачовете за купата са по-интересни от тези за първенство говори достатъчно. Другия плюс в полза на отборите с публика са рекламодателите. Дори мачлета за „здраве“ между софиийските и пловдивските отбори ще привлече много повече повече фенове от всяко едно „дерби“ на проекта например с който и да е друг… Реално това е обективната истина и дори с риска за нулева година тези, от които зависи трябва да го направят. Ясно е, че ако се наложи май това е начинът проекти и протежета да изчезнат от родния футболен небосклон.

 Последния вариант, който ще бъде най-неприятен за подаващите и оттеглящи оставки е феновете да „кажат“, че повече не искат целия този цирк. При всички положения ако се наложи феновете „да кажат“, че не желаят тези от сегашното БФС ще е вариант, който няма да хареса на никого… Особенно на тези в съюза…Не се случва често, но всеки път, когато футболните фенове се обединят около някоя кауза става страшно за опонентите им…

 Това са вариантите иначе рискуваме да търпим всичко това и да слушаме нелепи оправдяния още много време.

автор:

Симеон Димитров