При сините нещо тотално се обърка

June 8, 2023

Има нещо гнило на “Герена”. Така най-общо казано може да се опише това, което се случва през последните години в отбора от софийския квартал “Сухата река”.

В отборът, които от над десетилетие има една купа на България и в повечето пъти финишира първенството на минимум 10 точки от върха нещо съвсем се обърка. Май клуб, играчи и фенове напоследък не са много наясно точно кои са, срещу кой играят и кой подкрепят… Понятия като морал, чест, феърплей и подобни, за които на “Герена” много обичат да говорят изглежда са тотално “изгубени в превода”.

Няма смисъл да се връщаме назад във времето и да коментираме “борбата” на сините срещу мафията и корупцията и в същия момент взимането на  пари от човек включен списъка Магнитски. Няма смисъл да се коментира и това, че всеки път когато сините загубят от червените са паднали от Литекс, а когато спечелят са били омразните ЦСКА… Това общо взето са обикновенни и нормални неща за тези от “Герена”.

Това, което е необяснимо, и с което сините удариха дъното започна преди кръг и завърши на вечното дерби. Преди кръг сините излязоха срещу “хегемоните” от Разград с юношите си. Топузаков даде някакво мъгляво обяснение, но всички се досещат за мотива. В края на дербито между ЦСКА и отборът от Подуяне в последния кръг сините губеха с 0-2, отборът им е на 23 точки от ЦСКА и в същия момент празнуваха… Титла? Неутралния зрител остана с впечатлението, че феновете в сектор “Б” са объркали стадионите… Това честно казано е странно поведение на отбор, който претендира да е втория най-голям в България, но явно срещу необходимия стимул някои са готови на всичко.

Родните футболни фенове са свикнали с какво ли не от страна на отборът от Подуяне, но съм сигурен, че при други собственици и друг треньор точно това нямаше как да се случи. Въпреки, че в момента вървят в тази посока силно се надявам, че сините няма да се принизят до ролята си на обикновен подизпълнител на проекта. Не за друго, а защото подизпълнителите в един момент отиват в миманса… Българският футбол има нужда от втория по сила отбор от друга орбита и от своя евроидиот…

НЕ-СПОРТ