Претенции, статистика, “спорни ситуации”, “незаслужена победа”… ЦСКА просто взе своето

November 5, 2023

След определено слаб мач ЦСКА победи Етър в Търново и на този етап е на върха в класирането. Това явно много е разочаровало някои и в последните дни спортните новини са пълни с какви ли не глупости свързани с този мач. От Търново нададоха вой да небесата с претенциите си към реферите, а почти всички “обективни” анализатори се изредиха да коментират мача, победата на червените и “спорните” ситуации. Започнаха спекулации за това правилно ли е отменен гола на Етър, редовен ли е гола на ЦСКА и т.н.

Още след мача се започна с класическото “незаслужена победа”… Няма такова нещо като “незаслужена победа”. След като единия от двата отбора е победил значи, че поне едно нещо е направил по-добре от опонента му. Това пък означава, че победата не е незаслужена. Опитите да се втълпи на всички колко много Етър е надиграл ЦСКА с помоща на “обективната статистика” са добър ход. Има, обаче една малка подробност и тя е начинът, по който я представяш. В родното първенство блокираните удари не се броят, а “опити за отбелязване на гол” въобще го няма като опция (както например го има в статистиките на други първенства). Това реално прави представените данни не толкова обективни… Ако някой ритне топката към опразнената врата и противников защитник избие в тъч, то това според “обективната” статистика ще бъде тъч. Заради такива малки подробности ЦСКА имаше само един точен удар във вратата на Етър за цялото първо полувреме. Статистиката може да е обективна, но според начина по който я чете, всеки може да я интерпретира по различен начин в зависимост от това, което иска да покаже… Някой може да каже, че реферските отсъждания са на 50% грешни, а друг на 50% верни. Двете твърдения са верни. Различни са внушенията, които искаш да направиш.

Ако погледнем статистиката от различен на “обективните” медии ъгъл може да видим нещо друго. В първото полувреме  без да броим блокираните ЦСКА има един удар. В края на мача отново без блокираните ударите са 11… При някои от блокираните удари на Юга, Линдсет, Хайнц и Фаетон ако не беше намесата на защитник на Етър в последния момент беше твърде вероятно да видим гол, но както и да е… Да се върнем на “обективната статистика”, която напоследък футболните анализатори цитират в опит да убедят всички колко незаслужена е победата на ЦСКА… Според нея през второто полувреме ЦСКА с човек по-малко е отправил 10 удара. Отново според същата статистика атаките в мача са 82 на 69 в полза на ЦСКА, а опасните атаки също са в полза на армейците… Така погледнато излиза, че  всъщност армейците не са били тотално надиграни в Търново. По-скоро изглежда един почти равностоен мач с леко предимство на червените… Въпрос на гледна точка.

В крайна сметка на всички е ясно, че футбола е игра на голове… Няма значение колко положения си създал и колко гола си изпуснал, а колко гола (редовни) си вкарал. Етър имаше достатъчно положения, а и игра с човек повече над 30 минути. Това, че не са победили когато според тях са “надиграли тотално противника” и почти цяло второ полувреме са били с човек повече на терена си е техен проблем…

Претенциите на търновци към реферите за дузпи, засади, нарушения в атака и разни такива “спорни ситуации” са абсолютно смешни и безпочвени. Като цяло в мачът “спорни ситуации” нямаше. Видя се, че всичко е отсъдено правилно. Реферските отсъждания бяха абсолютно точни и реално в мача няма нищо спорно… И засадите, и отменените голове, и червения картон… Това естествено не може да спре  един “обективен” бивш рефер да коментира, че нарушението за дузпата на Етър, която ВАР отмени е започнало някъде около наказателното поле, но е завършило в наказателното, а това прави ситуацията “спорна”… Не, че нещо, но ми е любопитно… Ако някой го спънат около централната линия и той дотича и падне в наказателното поле според въпросния рефер какво ще е… “Спорна ситуация”, чиста дузпа или зависи за или срещу кой отбор става дума… “Кривитв линии” начертани от ВАР са същото нещо. Всеки, който е бил поне до осми клас в училище би трябвало да знае за нещото наречено “перспектива”.

Ясно личи, че целият този вой на болярите след мача не е заради загубата, а заради нещо друго… Дали заради пропуснати бонуси, дали заради това да се покажат, че са вярни на коалицията – никой не знае. Реално погледнато армейците да победят Етър е най-нормалното и очаквано нещо на света. Дори и със слаба игра, с 10 човека или каквото и да е… ЦСКА просто е по-добрия, по-можещия и по-знаещия отбор. Бонус за ЦСКА е и факта, че заради осбенностите на родната “А” група армейците се борят за всяка точка, а другите отбори по една или друга причина в някои мачове излизат лежерно с идеята да загубят, а в други обиграват юноши. Така се получава и това, че в някой мач който искаш да вземеш и си по-добър или на едно ниво със съперникът си да не знаеш как да го победиш и да не успееш. Търновци много искаха да победят ЦСКА, но нямаха уменията. Само с желание не става. Желанието и реалността са различни неща… Както се казва “и аз мога, и тате може, ама козата си сака пръч”… 

Няма такова нещо като незаслужена победа. По-точното е по-добрия отбор, макар и с не толкова добра игра взе своето. Това е! Статистиките, претенциите, “кривите линиии” и всичко останало са просто празни приказки.

автор:

Симеон Димитров