Подробности за новата “Армия”

January 9, 2024

ЦСКА все още не са го обявили, но на официалния си сайт ИПА обявиха, че те са архитектурния екип, който е избран да направи “Армията” модерно и мултифункционално спортно съоръжение. Всички седящи места на новата “Армия” ще са проектирани така, че да осигуряват перфектна видимост към терена. Входовете и изходите към всеки сектор ще са изградени в съответствие с международните стандарти за евакуация и безопасност. Всички сектори ще са покрити с козирка, а фасадната обвивка на стадиона ще изпълнява и шумоизолиращи функции, което ще е от полза за гостите на парка по време на събития.

Според проектантите от ИПА ” Ключов момент в реконструкцията е “Българска армия” да отговаря на всички текущи и нови изисквания от страна на УЕФА. Една от целите на проекта е стадионът да бъде категоризиран в т.нар. IV-та категория, което ще позволи провеждането на футболни мачове от големи турнири на него, включително полуфинали от Шампионска лига.”

Другото, което ИПА разкрива е, че целта на проектът е да вдъхне нов живот на зоната около стадиона, да се направят подобрения в прилежащата инфраструктура, да се облагородят околните пространства и да се създадат нови зони с възможност за отдих и почивка. За предвиденото връщане на 40 дка към “Борисовата градина” също става въпрос. Ще бъдат засадени 300 нови дървета, ще се обособят зелени площи и алеи.

НЕ-СПОРТ