Парадоксът “40-годишно приятелство” вече се проявява

November 28, 2022

Преди около месец Апелативната комисия към БФС взе решение да отмени наказанието за лишаване от домакинство на сините от Подуяне след поредните ексцесии на феновете по време на „Вечното дерби“. Хората от въпросната комисия донесоха вода от девет кладенеца в десети само и само да се угоди на 40-годишния приятел. По този начин тези от футболния съюз създадоха един опасен прецедент, от който тепърва ще се берат плодовете.

Скоро след това безнаказаните сини отново бяха пожалени от дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз след поредните изтъпления на феновете и бяха наказани само с една среща лишаване от домакинство и минимална парична санкция.

Преди седмица в двубоят от  от 1/16-финалите от турнира за Купа на България между Спартак Плевен и Локо София бе спрян защото феновете на двата отбора взеха, че се сбиха. Логично ДК към БФС наложи санкция на спартаклии. Плевенчани отнесоха 3 срещи лишаване от домакинство и парична санкция.

Днес обаче стана ясно, че ръководството на Спартак (Плевен) ще обжалва наложената на клуба санкция от Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз. И това някак не би трябвало да е изненада. Тези от футболния съюз, които налагат наказания вече създадоха прецедент и сега не би трябвало да се учудват когато някой отбор не приема наказанието си и го обжалва… За хулигански изцепки на феновете всеки отбор трябва да бъде наказван, но в случая реално няма нищо общо с това дали отборът трябва да бъде наказан или не. Прецедентът го има и някак е логично отборите участващи в родния професионален футбол да се позовават на него и да държат за едно и също нещо наказанията на отборите да са едни и същи.

Отборите, които искат това да е така не са виновни. Те реално си гледат собствените интереси. Виновни за всичко, което се случва в родния футбол са тези от БФС, които дали заради некомпетентност, дали заради зависимости, дали заради двете или дали заради Преслава всеки път взимат неадекватни решения, които единствено закопават родния футбол все повече…

40-годишното приятелство доведе до това, че в един момент всеки ще може да си прави каквото си иска на стадиона и не би трябвало да бъде наказан. Достатъчно е да се позове на “прецедентът 40-години заедно”.  За това не са виновни отборите, а тези на софрите, които след тях в приповдигнато настроение не спират да вършат глупости, с които единствено вредят на футбола в България.

Спартак Плевен обжалва наложената им санкция и цитира сходния случаи с феновете на сините. Най-логичното нещо е тези от футболния съюз да уважат молбата им, а след това и тези на всички останали когато се наложи да се позоват на “случаят Подуяне”.

Ако комисиите към БФС не приемат жалбата ще е трудно да се обясни двойния аршин. Ако я приемат прецедентът ще стане официален и хулиганството по стадионите ще стане официално прието. В двата случая това това вреди на родния футбол…

Това пишещите, които не са зависими го казаха още след поредната изцепка на сините  и поредното последно предупреждение, но пък кой го интересува.

Парадоксът “40-годишно приятелство” официално съществува… И така ще е докато веселата компания от Бояна ръководи родния футбол… В крайна сметка важното е да сме живи и здрави. Пускай Преслава и наздраве…

А българският футбол… Кой въобще се интересува от него? Не и тези във футболния съюз.

автор:

Симеон Димитров