Оцениха “Армията”

April 12, 2020

Най- накрая излезе оценката на „Армията“ и „Панчарево“. От табличките показани из медиите става ясно, че стадион „Българска армия“ струва почти 26.5 милиона, а останалото до малко над 32 милиона е за Панчарево. В общата оценка влизат всички обекти в комплекса на стадиона.

 Вещите лица, които са  направили оценката отбелязват в документите, че част от обектите трябва да бъдат разрушени, защото са опасни за хората, а „Армията“ се нуждае от генерална реконструкция и подмяна. Всъщност част от оценените неща са със заповед за ликвидация от доста време. Останалото е твърде остаряло и пострадало за да може да мине с лек ремонт. Най-накрая някой специалист го написа черно на бяло.

Като гледам табличката с цените на отделните неща обаче се чудя тези специалисти дали малко не са „пресолили манджата“ както се казва.  Не съм специалист по въпроса, но малко над 27000 лв. за полуразрушената парова централа, която със заповед трябва да се разруши не е ли една идея в повече… Или пък бившата съблекалня на кортовете, която сега се използва за нещо като съблекалня за игрищата. В момента така наречената съблекалня е почти разпаднала се. Ако се престрашиш  да влезеш в нея  рискуваш да те хване ток от оголените кабели или пък нещо от конструкцията да ти падне на главата. Тази съборетина струва почти 24000 лв…  Разни тоалетни за по  3-4 хиляди…Има и  други такива добри цени на неща, за които има заповед да бъдат разрушени. Без да съм специалист ми се струва, че тези цени, които са обявили оценителите за доста от “сградите” би трябвало да са поне с една нула по-малко. Мое мнение.

  Въпреки всичко, нещото, което цяла червена България чака половин година, а очевидно става за десетина дни се случи. Добра, лоша оценката е факт. Оценителите се оправдаха с факта, че „Българска армия“ се намира на земя, която е една от най-скъпите в България и това оскъпява съществено имотите.  Може пък да са прави. Ако стадиона на ЦСКА се намираше в покрайнините на София може би щеше да е по-евтин…

  Сега остава да се извървят и останалите стъпки до създаването на прословутото дружество между ЦСКА и държавата, и да започне строежа на новата „Армия“. В едни нормални условия всичко това би могло да се случи за няколко месеца и до края на годината или в началото на другата първата копка да бъде факт. Това е оптимистичния вариант. Реалистичния е, че всичко ще се проточва максимално дълго. В двата случая нова „Армия“ ще има. Въпросът е кога… След година, две…пет…десет?

автор:

Симеон Димитров