Отбора на всички власти си дойдe на думата

May 5, 2020

Сините фенове днес изпратиха отворено писмо до министър-председателя на България с което молят държавата да подпомогне финансово сините. В него се казва, че нямали нужда от “привилегии и подаяния”, а искат единствено справедливост…Тези, на които държавата им подари стадион. Тези, на които държавата им плаща всички данъци за въпросния стадион. Тези, които получават лиценз година след година без да имат право на това. Тези, които са затънали до ушите в калта, но пак им се измисля схема. Тези, които в началото на прехода си присвоиха ролята на жертва на режима и взеха да определят морала в българския футбол искат справедливост, равнопоставеност и обективност… Объркващо е за всички, освен за сините.

В същото това писмо се казва, че подуянци никога не са приели това да бъдат отбор на МВР, на пощите или на когото и да било. Те следвали честта, всеотдайността и примера на Апостола. Явно в главите на сините тези три думи значат нещо друго.

Ясно е, че отбора от Подуяне забравя лесно и променя историята си така, както на него му харесва. Удобно са забравили, че преди комунизма имат три титли за 30 години, а през комунизма за 45 години имат 15 титли. Забравили са и факта, че по времето на комунизма сините са единствения отбор със спонсор ( БГ ПОЩИ ). Забрави ли са снимките с изпънатите за хитлеристки поздрав ръце. Забравили са изкачването на Мусала с тежкия бюст на Сталин. Забравили са за Левски-Спартак. Забравили са и когато протестираха срещу мутрите в България гордо носейки “ВИС-2” на гърдите си. С тези метаморфози сините успешно се превърнаха в любимци на всяка една власт. Свикнаха да им се дава и те да са тези, които определят кое е морално и кое не.

В крайна сметка за сините значението на честно, справедливо и морално е различно от това за всички останали. Равнопоставеност и обективност също ги виждат по различен начин. От доста дългото писмо до премиера остава впечатлението, че държавата по някакъв начин е длъжна на клуба от Герена… Ами, не е! Ако някой си мисли нещо такова по-добре е да спре. Никой с нищо не е длъжен на тези, които успешно злоупотребяват с името на Апостола малко повече от век.

През всичките години на съществуването си отбора от Подуене не спира да злоупотребява с името на Апостола. Непрекъснато говори за идеалите му. Какво значело името Левски, какви били очите на Дякона… Хайде спрете се…

Ако днес Апостола можеше да види как сините използват името му дали щеше да му хареса? Дали щеше да хареса сините тарикати? Силно се съмнявам. Обаче всички знаем какво би му се случило ако можеше да изрази недоволството си… Веднага ще попадне под критиката на синия “морал”.

Тити каза, че сините били вирус. Така е. Сините са вирус, от който българският футбол рано или късно ще се излекува.

автор:

Симеон Димитров