Няма никаква логика в пълното затваряне на стадионите

October 14, 2021

След новите противоепидиемични мерки, които бяха взети в София излиза, че стадионите са най-опасните места и разпространяват COVID най-много. Много е любопитно как на откритите стадиони вирусът се разпространява по-лесно и повече, отколкото в закрити помещения като кина, театри, заведения и т.н. Любопитно е и как на закрито, когато си ваксиниран, прекарал болеста или с отрицателен тест няма проблем, а на стадиона при същите условия проблема е страхотен и пандемията се разпространява със страшна сила… Заведенията дори могат да работят на пълен капацитет ако персонал и посетители са с ваксина, преболедувал или си отрицателен тест… Аз лично не мога да си обясня този феномен и бих бил доволен някой “разбиращ” да ми обясни. Как при еднакви условия на едно място е опасно, а на друго не? Тези от РЗИ, МЗ и кметицата на София нали осъзнават, че хората, които ходят по стадионите, ходят и по заведения, на кино, театър и такива ми ти места, които според тях не са толкова опасни.

Собствениците на заведения, артисти и какви ли още не “реваха” наляво-надясно, искаха пари и компенсации за какво ли не и тези в РЗИ явно са решили да не ги закачат…”мир да има”. От друга страна феновете не ги притесняват толкова, а нещо трябва да се затвори, за да се покаже драматизма на положението и да се види, че се “взимат мерки”. Онези, които “плачат” по цял ден не може. Най-лесно е със стадионите.

Нямам представа дали е за да се направят на важи или просто защото не харесват футбол, отбор, от всичко по малко или нещо друго, но от безсмислени “мерки” с цел да се имитира дейност няма смисъл. Като не могат да измислят нещо умно да видят как го правят малко по-назапад. Там на трибуните се допускат фенове, които са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест. На доста стадиони из Европа при тези условия дори се допуска използването на пълния капацитет на стадиона.

Много се надявам, а и е редно все пак тези от РЗИ и МЗ да преосмислят решението си и да се стигне до разумно решение. На стадионите трябва да има фенове. Няма логика при еднакви условия на едни места да може, а на други да не може.

Шефът на РЗИ вече направи промяна в заповедта, която бе издадена във вторник и позволи да се провеждат конференции, конгреси и семинари при условие, че участниците в тях са ваксинирани, прекарали болестта или с отрицателен тест. Надявам се и вярвам, че ще направи същото и за стадионите.

НЕ-СПОРТ