Нямаше ли някакви правила за получаването на български паспорт

October 19, 2023

Последните месеци сините ореваха орталъка (така да се каже), че нямат възможност да използват всичките си “звезди. Причината за това е, че новодошлите бразилчета са от страна извън Европейския съюз. Този проблем би трябвало да е известен на сините шефове още като са правили трансферите, но въпреки това напоследък те не спряха да се оплакват и да призовават “тези, от които зависи” да направят необходимото  проблемът на отборът от Подуяне да бъде решен.

Днес стана ясно, че трима от бразилците на сините от София официално са с българско гражданство. Проблемите за шефът Сираков, треньорът Костов и всички в синьо е решен. Сините “звезди” така да се каже вече са българи и няма проблем да играят.

Покрай всичко това обаче изникват някои въпроси. Нямаше ли някакви правила за получаване на българско гражданство? Не трябваше ли желаещият да получи гражданство да е живял поне 5 години в България? Ако не това да има граждански брак с човек от дадената държава. Ако не му се жени трябва да може да докаже, че някой от родителите му или поне някой роднина е българин… Очевидно е, че бразилците от “Герена” не отговарят на нито едно от тези условия. Това би трябвало да означава, че са получили българско гражданство за заслуги към България или за големи спортни постижения. Да, но всички знаем, че Уелтънов, Роналдов и Цунамов нямат нито постижения, нито заслуги.

Всичко това навежда на мисълта, че отборът, който от създаването си е свикнал с държавната помощ отново получи такава. Някой някъде е измислил начин да заобиколи правилата и е ударил едно рамо на сините… Не е сигурно, че е така, но така изглежда отстрани. На всички е ясно, че играч с паспорт от европейския съюз е много по-лесно продаваем и за малко повече пари от играч без такъв. Е, сините могат да са доволни защото трима от конвертируемите им играчи се сдобиха с евро тескере. По какъв начин и критерии няма никакво значение, защото подобни неща са трудно доказуеми в България. Дано поне сините не решат да вдигат още цената на “звездите” си като ги направят национали…

Сираков трябва да е доволен. Костов със сигурност също е доволен защото за него отпада проблема кой от играчите извън Европа да не използва. Още от неделя тренера ще може да използва едновременно петимата бразилци, както и панамеца Кордоба.

Айде честито на печелившите… Както би казал един приятел на синия шеф от 40 години “ще почерпите”.

автор:

Симеон Димитров