Нова “Армия”? Ще има, ама друг път

June 29, 2021

Шефът на „Сердика спортни имоти“ заяви на пресконференция, че “в момента топката е в ръцете на ПФК ЦСКА”. Хайде стига вече! Това вече се изтърка и взе да омръзва… Всеки път “топката е в ръцете на ЦСКА”, а в същото време държавната фирма не само, че не прави нищо, а и саботира проекта по всякакъв възможен начин… Да не припомням колко време отне оценката на “Армията” и разни други процедури, които се забавиха поне десет пъти повече от колкото е необходимо за реалното им изпълнение… Преди доста време вече се казваше, че документално всичко около строителството ще бъде оформено за 7-8 месеца… Оказа се, че само оценката на “Армията” отне толкова и в последствое “случайно” се оказа два пъти по-висока.

Днес стана ясно, че сумата, която ЦСКА трябва да преведе на въпросната фирма, за да се случат нещата е 8 милиона. Само до преди няколко месеца беше 20, а сега 8… Доста са я смъкнали, но въпреки това според председателят на съвета на директорите на „Сердика спортни имоти“ от ЦСКА се страхували да преведат тези пари в новото дружество… Ами най-нормалното нещо е от ЦСКА да се съмняват в цялата тази история и да не искат да преведат парите. Самото дружество не дава никакви гаранции, че като се преведат парите нещата ще се случат. Нито има някакви сроителни документи, нито разрешение за строеж… Нищо. Само празни приказки…

Другите страхове на ЦСКА са, че съвета на директорите може да спре изпълнението на проекта по ввсяко време. Във въпросния съвет решенията се взимат с единодушие. Това означава, че винаги някой може да реши да каже “не” на нов стадион… Като към всичко това прибавим и думите на шефа, че “дружеството няма приходи от източници и на тази база то не може да осъществява основната си дейност” и „на този етап дружеството само администрира и осъществява своите задължения, но е затруднено финансово и се намира в много тежко финансово състояние”, то тогава страховете на червените са абсолютно оправдани.

От държавната фирма искат едни милиони, но не желаят да дават някакви гаранции. Не желаят и да направят поне малко усилия, за да вземат тези пари. Така погледнато изглежда, че парите от ЦСКА са им нужни за да си оправят “затрудненото финансово положение”, а не за нещо друго… Може и да не е така, но така звучи…И по познат начин казват, че топката е в ЦСКА… Това вече сме го чували..

Ами хайде стига вече! Единственото, което ЦСКА и всички фенове на отбора искат е нов и модерен стадион. Без палми и басейни окло него. Без да променят посоката на движение около “Борисовата градина”, без МОЛ, баничарнича и каквото и да е…. Толккова ли е трудно? По принцип – не!

Ако всичко се случваше както трябва и тези във въпросната фирма, а и не само там, си вършеха работата отдавна трябваше да има разрешително за строеж и всичко останало, което е необходимо. Тогава топката наистина щеше да е “в ръцете” на ЦСКА. Но когато водещите мотиви са комплекси, омраза, завист и всичко останало нещата се случват по този начин.

Нека погледнем какви стадиони имат съседните на нас държави, за кооито обичаме да казваме, че сме пред тях. Там със сигурност не се интересуват кой отбор желае да направи нов стадион, и когато някой отбор реши не му се пречи по всякакакъв възможен начин… От всякъде…

Някой ден всико около строежа на нова “Армия” може и да се случи, но със сигурност трябва да се промени гледната точка. На тези, които в момента са в „Сердика спортни имоти“ също … Поне на някои от тях… А, до тогава… Празни приказки, още празни приказки и само празни приказки из разни интервюта и пресконференции… “Ще има нова “Армия”, ама друг път”.

За сведение на шефа… Във футбола топката не е “в ръцете”, а “в краката”… Нека, когато уж се занимаваме с нещо поне да се информираме малко.

автор:

Симеон Димитров