Нова “Армия”: Ще има, ама друг път

November 23, 2021

Преработения вариант на ПУП за Борисовата градина е факт. Той единствено утвърждава съществуващото положение и за съжаление на феновете на ЦСКА и футбола се потвърди нещо, което се очакваше още от първото обществено обсъждане… Нов стадион “Българска армия” ще има, ама друг път. ЦСКА има право единствено да смени седалките и да постави козирка. Като се има предвид какво се случи на общественото обсъждане през 2019г. и колко жалби от “будни граждани” имаше срещу стадиона това е някак нормално и очаквано. Планът падна жертва на първото обществено обсъждане и “будните граждани”, които подадоха стотици жалби срещу строежа на нов стадион и всички знаем на кой клуб симпатизират.

Като се има предвид, че няма срок за разглеждане на всички подадени възражения срещу новия ПУП, това, че успяха да ги разгледат само за две години си е направо похвално. Неприятното е, че новият “преработен” ПУП реално е старият написан отново. Всичко ново, което беше предвидено изчезва. А с това и възможността за строеж на нова “Армия”.

Само допреди няколко месеца тези от “Сердика спортни имоти” твърдяха, че всичко е наред. Топката е в полето на армейците и след като от ЦСКА преведат едни милиони строежът ще стартира. Е, стана ясно, че нещата не са точно такива, каквито ги описват тези от спортните имоти и всичко е поредната лъжа и опити да се взимат едни пари от ЦСКА. Сега ми е много любопитно как тези от министерството и спортните имоти ще извадят разрешително за строеж за място, на което няма право да се строи… Седалки, тоалетни и разни такива армейците могат да сложат и направят и сега, но пък това не би ли трябвало да е задължение на наемодателя? Да предостави под наем имот, които е годен за ползване. Излиза, че от ЦСКА правилно са “прочели” нещата и не дават левовете, защото ако го бяха направили това щеше да е като да изхвърлиш едни пари на боклука… Или както е модерно последните години през балкона.

В крайна сметка в момента ЦСКА има руина, която се води стадион и няма никаква възможност да изгради на нейно място модерно европейско съоръжение. Преработеният вариант на ПУП е предаден на експертите в общинския съвет. Те би трябвало да  дадат списък с технически препоръки. След това би трябвало да се проведе ново обществено обсъждане на преработения вариант… Евентуално лятото на следващата година, но реално никой не знае кога. При всички положения последното “да” за новия план ще се забави поне няколко години… Като се има предвид какво точно е желанието на ЦСКА и на тези, които не искат да се случи.

На новото обсъждане отново ще бъде пожелано да се строи нова “Армия”. Тези, които трябва ще мислят дълго. Със сигурност ще има много възражения, евентуално и някоя друга съдебна битка между общината и някой друг и… Както и да се гледат нещата ако въобще се стигне до нормален ПУП, в който ЦСКА ще може да прави нещо повече от седалки вероятността е това да се случи най-рано след около три-четири години. Като се сложат и другите процедури вероятността ЦСКА да започне строеж на нова “Армия” изглежда много далеч в бъдещето.

Според някои, които са твърдо против в Борисовата градина да има модерен стадион на ЦСКА , и на които явно мнението им се чува “ще е добре София да помисли дали има нужда от толкова голяма концентрация на такива обекти в един парк”… Другата “умна” мисъл на “загрижените” е  доколко такива обекти се използват и доколко има нужда да се поддържат? Тези хора подтикнати от фенски пристрастия и омраза правят всичко възможно да се стопира стартирането на строежа на нова “Армия”. До този момент успяват… А по всичко личи, че ще продължат да успяват и занапред.

Тук е момента да се попитат “Сердика спортни имоти” какво правим? Нали уж топката беше в краката на ЦСКА? Излиза, че май нещата не са точно такива, каквито казват тези от “Сердика спортни имоти”, че са. От всичко това излиза, че единственствената идея на тези от Сердика е да взимат едни пари от ЦСКА… И те ще продължат да го правят докато могат… А нов стадион? Ще има, но не и в Борисовата градина. Поне не, докато няма стадиони в Пловдив, Подуяне и къде ли още не…

Така е! Огромен наем за съоръжение, което реално ЦСКА не може да използва пълноценно.

автор:

Симеон Димитров