Нищо ново. Щом ЦСКА поиска футболист от български отбор цената му скача тройно

June 6, 2021

Нещо много познато от последните години се случва отново повреме на трансферния пазар. В момента, в който ЦСКА пожелае някой роден футболист изведнъж се оказва, че едва ли не го иска половин Европа, няколко клуба от Анадола и цената му скача драстично и нереално.

Нещо такова се случва и в момента. Не е тайна, че Любо Пенев иска в ЦСКА полузащитника Димитър Костадинов. През пролетта 21-годишният футболист игра като преотстъпен в Царско село, където се превърна в любимец на Любослав Пенев и е нормално Любо да го иска в състава си.

Собственикът на Септември каза,че има интерес от страна на ЦСКА към футболиста, но… О, чудо! За играча са постъпили и две оферти от чужбина и ЦСКА ще трябва да завиши оферта си за да придобие правата на футболиста. Нещо подобно се случва и с крилото на Славия Радослав Кирилов. За него, обаче чичо Венци е по-скромен и заявява само за оферти на други клубове от България.

Този филм вече сме го гледали не веднъж и два пъти. Преди време три български отбора поискаха от ЦСКА 3 милиона евро за “звездите” си. Армейците естествено не ги дадоха и сега всички виждаме тези “звезди” къде са и какво показват… Посредствени футболисти в посредствени отбори. Футболните фенове помнят и сагата около “супер звездата” на пловдивските канарчета. В момента, в който червените го пожелаха го изкараха едва ли не Марадона и за него се поискаха едни нереални пари.

Всеки футболен шеф в България като разбере за интерес на ЦСКА към някой негов футболист едва ли не вижда шанса да удари кьоравото и изведнъж този футболист става най-най… Изкарват ги голямата работа, “правят” ги национали и всички виждаме какво точно могат. Истината е, че в момента в родното първенство извън ЦСКА няма футболист, който да струва повече от 100 000 евро… Извън ЦСКА, защото самата марка на червените вдигат цената на всеки футболист. А и когато играеш в добър отбор трябва да имаш качества и непрекъснато да ги развиваш.

Чичо Венци в познатия си стил заяви, че скаурите на ЦСКА ще ” обиколят всички изпаднали отбори от Бразилия и Африка”, но няма да вземат негов футболист. Ами прав е. Когато неговия футболист е с нереално завишена цена, която не отговаря на качествата му е нормално да не го вземеш. Нормално е и ЦСКА да не го вземе, а да привлече някой чужденец с повече качества за по-малко пари.

Ще видим тези “големи и скъпи звезди” колко отбора ги желаят, колко струват и какво играят след година. В най-добрия вариант ще са осъществили трансфер в някой изпадащ отбор от южната ни съседка или отбор от втора или трета дивизия на не толкова силните първенства на Европа. Колко ще се развият там е ясно на всички, но когато нито на футболиста, нито на настоящият му клуб не им пука дали ще постигнат нещо повече от посредственост никой не може да помогне и да ги накара на нещо друго.

Най-нормалното нещо е ЦСКА да продължи да привлича футболисти от чужбина. От там идват по-добри и по-подготвени играчи. Брадли Мазику е от долните нива на Франция и е по-добър от всички бекчета от България за които отборите им искаха многократно повече пари… Има и още примери, но ако започна да ги изброявам всичките ще трябва да изпиша доста страници.

Докато шефовете на родните отбори и “звездите” в милата ни родина се вълнуват повече от всичко останало, но не и от футбол реално ще бъде така. Слабо първенство и трагичен национален отбор. Димитър Костадинов не е лош футболист. Има бъдеще в ЦСКА, но за съжаление мераците на някои за повече левове може и да му направят лоша услуга.

ЦСКА не е златната кокошка на родния футбол. Въпреки, че много футболисти и шефове на отбори гледат на червените по този начин. Докато това не се промени армейците ще взимат футболисти от страни извън България, а местните “звезди” ще си останат посредствени.

автор:

Симеон Димитров