Никой не може да бъде като ЦСКА

May 18, 2020

 Напоследък покрай драмата на „отбора на народа“ много се говори за  чест, морал, достойнство. Това, разбира се е покрай евентуалния фалит на отбора от крайния квартал на София. Любопитното е, че всеки, който изказва мнение по въпроса дава за пример ЦСКА. Нямало да са като тях… Ами всички са прекалено малки, за да бъдат като ЦСКА. Затова са прави. Локо и Ботевъ Пловдив, Берое, Черно море, Нефтохимик, проекта на агата, „отбора на народа и т.н. и т.н. никога няма дори да се доближат до ЦСКА.

 Тези от пловдивския Локомотив, които се изказваха по въпроса за съдбата на сините и даваха  пример  ЦСКА  май удобно са забравили 2001 г. През лятото на далечната 2001 г. след поредния неуспешен опит на локомотивците от Пловдив да влязат в „А“ група те просто взимат лиценза на бронзовия медалист на „А“ група „Велбъжд“. Така, след като не успяват да си извоюват  на терена правото  да бъдат част от елита го правят по административен начин. Велбъжд Кюстендил се мести в Пловдив и повечето му футболисти обличат екипите на пловдивското Локо. Три години след това е спечелена и историческата за Локо титла.

 Другия пловдивски отбор, който явно забравя е Ботевъ… През 2009 г. канарчетата фалират. След това се обединяват с Металик Сопот и стартират „на чисто“ от „В“ група под името Ботевъ. Причината Ботев да стане Ботевъ е, че на двата търга за емблемата и името на фалиралото дружество никой от Металик не пожела да даде някой лев за тях. Ботевъ не дава нито стотинка на тези, които са ощетили, но това е някаква дребна подробност.

 Другата „малка“ подробност е, че двата пловдивски отбора скоро получиха 35 милиона лева от държавата, за да си направят стадионите.

Берое е другия отбор, който някак си няма голямо желание да си спомня миналото такова, каквото е било. 1998г. старозагорци удрят дъното и изпадат в „А“ окръжна група. През лятото на следващата година обаче беройци се сливат със завръщащият се от „Б“ в „А“ група Олимпик Тетевен. По този начин изведнъж в Стара Загора отново се играе футбол с марка „А“ група. Лятото на 99-та се ражда нещото Олимпик-Берое. Седалището на клуба остава в Тетевен, но мачовете се играят в Стара Загоара. 2000-та  година  старозагорци махат приставката Олимпик и се възраждат. И така до 2008- а година. Тогава бизнесмена Банев успява да ги фалира на полусезона. Интересното е, че беройци стартират втория полусезон с нов собственик и ново дружесртво в разрез със всички правила на БФС… А, и до сега никой не е дал и стотинка на ощетените от фалита.

Примерите от родната футболна действителност са много. Имаше един „хитов отбор“  Черноморец-Бургас-София-България, който играеше домакинските си мачове на националния стадион. Всички прилики между този футболен франкенщайн и тото-авиаторите  не са случайни.

 Най-големия хамелеон в българския футбол безспорно е отбора от Подуяне. Каквото и да става, който и да е на власт те все успяват да са с него.  Веднъж са с царя, после са с Хитлер, след това комунисти и накрая демократи. От толкова превъплащения обаче хората започват да се объркват. А, и аз нещо не съм наясно кой точно е истинският син отбор? ССФК Левски, СК Леввски, ПФД ПСК Левски, ДСО Динамо, ФД Левски, ДФС Левски-Спартак, ФК Витоша,  ФК Левски-Спартак, ФК Левски, ФК Левски 1914 или ПФК Левски…(?) Тези, които говорят за морал, чест, достоинство, че никога няма да сложат тире май нещо не са много наясно с това, което говорят. Или се надяват всички останали като чуят тяхната версия за историята им да я приемат за вярна.

  Всички, които могат да четат знаят, че 1949 г. сините от крайния квартал фалират. С решение на партията майка е създаден ДСО Динамо. Сините стават единствения български отбор със спонсор. Не кой да е, а БГ ПОЩИ. По това време те са едни от най-богатите в България. Сините фенове наричат Динамо „новият Левски“ и се надяват с ресурсите на пощите любимците им да започнат да стават и първи. Не им се получава и отново са предимно втори след ЦСКА. Тогава идва ново решение на партията за „силен Левски“. Обединяват ги със силния по това време Спартак. Стават Левски-Спартак. Зад тях застава и родната Милиция. Единствената цел е да се спре ЦСКА. Не им се получава… След като идва демокрацията милиционерите стават демократи, и отново имат своя версия на историята им. Според тях комунистите не им давали да станат първи. Любопитното е, че от създаването си до 46-та  подуянци стават три пъти шампиони, а по време на комунизма са 16 пъти шампиони…Годините, в които според тях са били подтискани сините са единствените със спонсор… Другото любопитно е, че  в класацията на Европа за най-много втори места сините отново са втори… Родени са да бъдат втори. 

  Сега всички слушат как сините по навик искат пари от държавата за да се спасят. Говорят за морал и достойнство и очакват всички да се почувстват виновни, че те горките щели да фалират. Казват как нямало да сложат тире… Ами това преди Спартак в Л-С какво е?

 Общо взето покрай драмите със столетниците много знайни и наезнайни  „легенди“ се изказаха по въпроса и всички говореха едно и също. Като се види рекламата на родната тото лига, в която не присъства най-титулования български отбор става ясно кой е врагът… От 48-а насам той е един и същ. Тъжното в момента е, че почти всички родни отбори играят по свирката на сини и зелени…

  А истината е, че да казваш на ЦСКА Литекс, а да не казваш на Левски-Динамо, на  Ботев-Металик, на  Локо Пловдив- Велбъжд, на  Берое- Олимпик означава, че имаш комплекс… Комплекс дължащ се на омраза към единствения гранд в българският футбол.

автор:

Симеон Димитров