Нашият ВАР е по-добър от вашия

November 4, 2022

“Хегемоните” загубиха с 3-1 от Рома в мач с предизвестен край… Предизвестен, защото всички освен ръководството и играчите на проекта от Разград знаеха какъв ще е крайния изход от така наречения “решителен сблъсък”. Реално проекта от Делиормана върви към подобни развои на мачове от повече от десетилетие. Последните много мачове на родните шампиони показват, че реалността в Европа е друга. Там отборите излизат да играят на 100% срещу тебе, реферите свирят по познатите на всички правила на футбола, а и ВАР работи по по-различен начин от нашия. Добрата новина за всички “проектанти” и тези около тях е, че тяхното проектче ще изиграе още някой друг мач в Европа, а от това ще падне някой друг лев… Ще има за всички от сърце… Май това всъщност е целта на занятието. Улесненият достъп до някакви групи в евро-турнирите за шампиона, а от там и свежи парични постъпления явно е силен мотив за някои да направят каквото трябва за да са шампиони… А след това загуби и изказвания от рода “реферът не беше с нас”….

Проекта Лудогорец от много дълго време живее в някакъв свой измислен свят. В него разградчани са гранд, който играе най-добрия футбол в света, мачка всичко защото притежава играчи, които са на световно ниво, и с които всички трябва да се съобразяват. За тяхна жалост това, което се пише и говори в медиите на шефа им не е точно така. Проблемът на “хегемоните” е, че в ЕКТ съдийството не е като това в България. ВАР също не работи по същия начин и родния шампион всяка година се сблъсква челно с реалността, която явно не му харесва много. “Хегемоните” виждат какво е обективо сидийство и каква е разликата между родния и истинския ВАР… Определено повече им харесва родния ВАР, но за жалост в Европа някма как да им свири Кабаков, Чинков, Сватбата или някой друг от родните рефери абонирани за техните мачове. Резултатът от това е, че делиорманци доста чесо губят, а в почти всеки мач в Европа срещу тях има свирени дузпи и изгонен човек от отборът им, а те се чудят за какво… Неочаквано за родния “хегемон” е и, че отборите срещу тях не са излезли на разходка, а играят.

Няма нужда да се връщаме много назад, за да видим за какво става въпрос. Срещу Динамо Загреб Лудогорец получи повече от един червен картон и загуби заслужено. А средняците от Загреб взеха, че скочиха на родния шампион и го направиха смешен. Ако треньорът на Динамо не беше решил на полувремето, че мачът е свършил и не беше извадил най-добрите си играчи разградчани със сигурност щяха да запишат доста срамна загуба. Миналата седмица пък всички се чудеха как така ВАР не са “видели” нещо и реферът не е отменил голът на Бетис… Чудех се дали да се смея или да плача на това, което говореше коментаторчето на мача в опит да се хареса на който трябва.

Същото се случи и в последния мач на “хегемоните” в Лига Европа срещу Рома. Реферите отсъдиха две дузпи, отмениха гол на “гранда” от Разград и показаха червен картон на техен играч… Няма смисъл да споменавам, че нещо такова в родното първенство би се случило не за 90 минути, а за поне пет години. И то ако е в последните мачове и вече всичко в родната “А” група е решено в тяхна полза.

Римските вълци хапнаха пилешко за вечеря, а след мача вратарят на “орлите” каза, че реферът не бил на тяхна страна… Ами на реферът това му е работата. Да е на ничия страна и да отсъжда спрямо правилата. Разградчани няма как да го разберат. Те са свикнали с нашите рефери и с родния ВАР, които винаги са на тяхна страна  и им харесват повече.

Днес едва ли има футболен фен извън Делиормана, който да съжалява за загубата на разградчани. Социалните мрежи са пълни с подигравки с родния шампион. Според някои “обективни” това не е патриотично. Всъщност истината е, че за краткото си съществуване този проект успя да настрои всички срещу себе си. На родните фенове на футбола им омръзна да гледат как реферите и ВАР помагат на Лудогорец. Този футболен проект от първият си ден реши, че е над всички и може да прави каквото си пожелае. За “хегемоните” в родната “А” група от много време важат по-различни от познатите на всички правила на футбола.  В България им се получава, но малко по-назапад се свири по правилата, които всички знаят и проекта от Делиормана често си пати от това.

Футболните фенове в България се радват на загубата на проекта от Разград не защото не са патриоти, а защото отдавна им е омръзнало от измислени хегемони и видяха обективно сидийство. Никой не трябва да бъде винен за това. Отбора от Делиормана не харесва такъв тип съдийство и такъв ВАР и погледнато от тяхна гледна точка са си прави. Те просто са свикнали с другия… нашенския. Те са свикнали реферите да са с тях. И заради това за тях нашия ВАР е по-добър от ония другия.

Реалността, която си създадоха шефовете на футболния проект от Разград е такава. 99,9% от феновете на футбола в България този футболен тумор не ги интересува. Дори да вземе КЕШ никой няма да се трогне от това. Всички освен “орлите и орлиците” биха се развълнували само при загуба на “хегемона” по обясними причини и това няма да се промени.

автор:

Симеон Димитров