НАШИТЕ МОМЧЕТА

March 5, 2020

  За много хора актуална тема в момента е „нашите момчета“. Развиват се какви ли не теории за това как в родните тимове трябва да играят повече българи.Би било хубаво да е така, но в този момент просто няма как да се случи. За голямо съжаление повечето от „нашите момчета“ просто не стават. Няма такива като Стоичков, Пенев, Марто, Стенли, Бербатов, а такива като Антов и Десподов са малко. Голяма част от родните футболисти са играчи за отбори от „Б“ , „В“ група и  долната половина на класирането в „А“ група. Тъжно е, но е факт. Няма начин да направиш силен отбор само с наши момчета. Дори тези, които изглеждат добри се оказва, че всъщност са добри за средняшките отбори.

 Типичен пример за това е една от големите деветки на България. Вкара много голове, подобрява рекорди и всичко е ОК…  Но всъщност какво е най-голямото постижение на деветката? Головете му срещу отбора от Подуяне. Да, става въпрос за Камбуров.

 През по-голямата част от кариерата си Камбуров играе за така наречените средняци. При тях е супер. Направи опит при големите от ЦСКА и за година успя да вкара цели два гола. Пробва и в националния, но и там нищо. После пак се върна там,където се чувства добре и започна да бележи отново… Направи добра кариера за България и се записа в историята на родния футбол.

 Много от феновете на ЦСКА са недоволни от „махането“ на повечето от звездния отбор на ЦСКА спечелил купата, след като червените започнаха в „А“ група. Да, спечелването на тази купа на България с отбор от „В“ група беше направо нещо невероятно. Това е може би е най-хубавата купа, но колкото и да е неприятно „махането“ на почти всички от ЦСКА беше правилно. Всички, които спечелиха купата са герои за ЦСКА. Феновете ще ги помнят  завинаги и ще разказват какво са направили, но реално много малко от тях бяха футболисти за „А“ група.

 От тези спечелили купата Господинов играе в „А“ група. Пази за Етър ВТ. Долапчиев е в Русе. Преслав Йорданов направи добър престой в Казакстан… Част от футболистите от доста време вече ритат само за здраве, а останалите се лутат из „Б“ и „В“ група.

 Героя от мача за купата Станислав Маламов след ЦСКА се се пробва в Нефтохимик. След това Септември, но след три изиграни мача отива във Верея. Там изиграва 18 мача и след това преминава във Витоша Бистрица. Във Витоша още не е играл.

  Милен Кикарин е друг от гроите спечелили купата за ЦСКА. Той след армейците се пробва тук-там,но  не му се получи. Не успя да се наложи и при „Авиаторите“. Сега е в Спортист Своге.

 Друг от легендарните спечелили купата е Павел Головодов. На него дори му предричаха страхотно бъдеще в българския футбол. Сочеха го едва ли не за новия Мартин Петров, но нещо при него се „счупи“. Нямам идея какво. Май големия футбол не му понесе добре? Сега сочения за младата надежда на родния футбол играе в трета лига за Левски Карлово.

 Долапчиев след кратко лутане из „Б“ и „В“ група стигна до Витоша Бистрица, а сега е в Дунав Русе.

 Общо взето всички от големите спечелили купата ритат аматьорски или малко над него футбол.  Явно решението на Янев да ги махне от ЦСКА след влизането в „А“ група е било правилно.

 И като стана въпрос за Янев. Според мен той е човекът, на който трябва да му се даде по-сериозен шанс. Според мен той е човекът, който трябва да бъде треньор на ЦСКА с дългосрочен договор и подкрепа. Мисля си, че с подкрепата на феновете и доверие от ръководството Янев може да направи силен ЦСКА.

Автор:

Симеон Димитров