НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ФУТБОЛА

October 23, 2019

След поредното фиаско на националите всички капацитети започнаха да се упражняват по темата “стратегия за футбола”. Това добре. Лошото е, че повечето не спират да говорят глупости. От техните идеи едва ли българския футбол ще стане по-силен. Според мен ще е по-скоро обратното.

Националния отбор удари дъното, а с тези меко казани нелепи предложения за развитие на футбола и клубните отбори ще го стигнат. Сега поне те са малко над него.

Чудя се дали да се смея или да плача на глупостите на “капацитетите”? Лошото е, че и много фенове на футбола се подвеждат по тяхните глупости.

Глупост номер едно.

“Задължително минимум един български състезател до 20 години да е титуляр в мача.” С какво това ще вдигне нивото на родната “А” група и българския футбол като цяло? Един може и не много добър футболист всеки мач ще бъде титуляр. Това ще го направи ли по-добър? Без никаква конкуренция? Със сигурност не. Другия вариант, който между другото се случваше преди време е да се пуска някой юноша и до 15-тата минута да го сменят. Така дори и да е добър този играч се смачква и пак няма как да се развие…

Глупост номер две.

Максимум по трима чужденци в игра за отборите.

Това пък направо чупи тъпомера при “капацитетите” в българския футбол. Водещите отбори имат по десетина чужденци средно. Това значи, че те ще трябва да се борят за три места. И ако групата за мача е 25 означава, че другите 15 ще трябва да се “борят” за останалите 8 титулярни места и 4-5 резерви. Не че нещо, ама това с какво ще вдигне нивото на родния ни футбол? Между нашенските примадони няма никаква конкуренция. Те си знаят, че ще играят въпреки всичко. Ако не титуляри, то поне като резерви… А това няма да ги направи по-добри… Напротив. Мое мнение. Без да имаш конкуренция няма как да се развиваш и да ставаш по-добър.Така че нека не се правим по католици от Папата. Абсолютно всеки трябва да се бори за мястото си във отбора. Ако е добър – играе.Никой няма да откаже да пусне в игра свой юноша ако той е добър…

Я да попитам. Ей така за един приятел… Колко от водещите отбори в Европа, а и в света играят предимно с техни юноши?

Предлагам на всички да спрат да се упражняват върху теми, които не са им ясни. Вместо това да вземат да инвестират в школите си и да започнат да учат децата си не да продават мачове, а да играят футбол. Само така ще стане. Всеки, абсолютно всеки трябва да се бори за мястото си в отбора. Ако е достатъчно добър и го показва ще играе. Това е правилната политика, а не някакви глупости, които само ще ни връщат назад.

автор:

Симеон Димитров