Националите на България на прага на нов “цикъл”

May 28, 2022

Абсурдната за големите отбори Лига на нациите в момента е най-реалистичната възможност за класиране на родните национали по футбол на голям футболен форум. През нормалните квалификации лъвовете нямат никакъв шанс за нещо по-добро от последното място в групата, а то за съжаление на Ясен и избранниците му не дава шанс за класиране. Точно заради това националите ни по футбол ще трябва да хвърлят всички сили в нея.

През миналия сезон България изпадна в по-слабата дивизия С. Там поне на хартия ще срещне по-слаби съперници и шансовете за точки и победи ще са по-големи… Поне така би трябвало да е, но последните години се убедихме, че за родните национали слаби съперници няма. Примери много. Преди време всички смятахме и отбори като Малта, Косово и тем подобни за слаби, но всички помним какво се случи в мачовете срещу тях.

Сегашните съперници в предстоящите международни срещи в Лигата на нациите са Северна Македония, Грузия и Гибралтар. Преди години нямаше да се съмняваме в убедителните победи във всички мачове, но сега ги наричаме срещи срещу “отбори от нашата черга” и леко се притесняваме от срещите с тях. С оглед на представянето на националите ни през последните години има закакво да се притесняваме.

Миналата година Ясен Петров не спря да повтаря как този отбор върви нагоре. Имаше някакви епизодични прояви, но само толкова. Като цяло родните лъвове бяха трагични и загубиха почти от всички срещу които играха. Сега е момента Десподов и компания да покажат нещо повече от епизодичен изблик и да покажат игра, с която да побеждават. Ако така прокламирания прогрес на националния отбор е реален то той би трябвало да започне да побеждава и този път място за оправдание няма… Няма, защото националите ни са в най-долната дивизия на Лигата на конференциите. От тук по-надолу няма накъде. В Дивизия С компания ни правят най-слабите отбори на Европа и е време всички да разберат, че единствения вариант е само нагоре… Стига Ясен и отборът му да успеят да отлепят.

До средата на юни ще се знае дали този национален отбор може да направи нещо или тази година ще е поредната за обигравяне на отбора. Лошото е, че докато година след година градим и обиграваме отбор голяма част от играчите стигнаха близко до края на футболната си възраст… Ако скоро не се случи някакъв пробив ще трябва да започнем отначало обиграването на следващите… И така още незнайно колко години. Интересът към футболните национали и без това е малък. Ако се случи нещо такова дори стадионът в Разград ще е голям за желаещите да ги наблюдават. Тогава ще трябва да се търси някой още по-малък, за да изглежда поне леко пълен…

Остава да сме оптимисти и да вярваме, че родните национали най-накрая ще ни зарадват. Не съм голям оптимист, но все пак вярвам, че е възможно…

автор:

Симеон Димитров