Националите – Любимец 13

March 26, 2021

Вчера България стартира квалификациите за Мондиал 2022. Родните национали играха добре до първият гол в тяхната врата… Има-няма около седем минути. От там нататък дебютът на Ясен Петров можеше да се превърне в грандиозно фиаско. Петров реши да промени схемата на игра на отбора, но нещо не му се получи. За 3-5-2 трябва да се подберат необходимите за това футболисти, а треньорчето нещо се беше объркал.

Играта на родните национали в този мач беше меко казано комична, а изявите им на терена предизвикваха смях и напомняха изявите на футболиста Гълъбов от култовия български филм “Любимец 13”. Ако някой иска да обясни играта на трикольорите с две думи е достатъчно да каже любимец 13. Пацо тигъра беше трагичен, защитата пред него беше под всякаква критика, в средата на терена родните национали не можеха да вържат два паса, а в атака…Трагедия. Всъщност за нещо смислено в нападение не може да се говори поради простата причина, че “лъвовете” през първото полувреме не минаха центъра, а през второто разчитаха на някаква случайност. Така стана голът на Десподов и удрът с глава на капитанчето Костадинов… Любопитно ми е още колко мача трябва да изиграе съименникът на този от БФС, за да се убедят всички, че не сътава за националния? Любопитно ми е и защо като имаш футболист като Антов не го пускаш да играе, а пускаш туристи като Божиков или Даниел Димов…

Треньорът Петров и родните “звезди” трябва да са много благодарни на швейцарците, че намалиха темпото в 13-тата минута при резултат 3-0 за тях и спряха да вкарват. Това реално беше най-доброто за националите ни в този мач, защото ако швейцарците бяха продължили по същия начин резултатът още на полувремето можеше да е разгромен.

След поредната смяна на треньор националите отново показват от същото като до сега. На всички е ясно, че ще гледаме по телевизията и поредния голям форум. С това БФС и циркът в тото лигата реално никой не е очаквал нещо повече. Ясен Петров беше решил нещо, но повика футболисти, които нито имат качества, нито умения да го изпълнят.

След мача отново чухме познатите коментари от познати лица… Ако бяхме вкарали втори гол сме щели да поставим швейцарците под напрежение. Второто полувреме сме изнесли исрата и сме играли добре… Стига глупости! Ако бяхме вкарали втори щеше да е случаен като първия… Ако се беше случило швейцарците щяха да вдигнат отново оборотите и да ни вкарат още два. Второто полувреме изнесохме играта просто защото швейцарците намалиха темпото и ни оставиха да разиграваме с ясната идея, че не можем да направим нищо.

Истинските футболни фенове се умориха от това БФС. Умориха се да гледат толкова слаб и безличен национален отбор. Затова промяната е не просто нужна, а задължителна… И под промяна имам предвид точно това, а не подмяна, както досега.

Следващата среща за България от тези световни квалификации е домакинство на Италия. Много ми се иска тя да не е като тази с Швейцария, но честно казано се съмнявам.

автор:

Симеон Димитров