Най-хубавото е, че и тези квалификации свършиха

November 17, 2021

Националите по футбол завършиха още един квалификационен цикъл, който всички футболни фенове ще искат да забравят колкото се може по-скоро и никога повече да не сещат за него. Не за друго, а защото за пореден път родните национали не спечелиха нищо друго освен срам. Вече свикнахме изявите на родните национали да са на това ниво. Българският тим е много далече от всякакви съвременни стандарти на играта. Неща като тактика, минимална адекватност на треньор и шефове на футболния съюз отсъстват тотално, а приказките на ръководните органи след всеки мач са пълни глупости.

Изказванията от българският лагер, че “изпращаме изключително добра година” показват единствено, че тези в националния отбор не осъзнават реалността, в която се намират. Те са някъде, в някоя паралелна такава, където всичко е цветя и рози… Лошото е, че тази реалност е единствено в главите на едни хора и те вярват, че наистина е така, а реалността е коренно различна… Реалността е, че родните национали от едно известно време са в ролята на футболно джудже… И то от слабите такива, защото много от тези, на които им казваме така се представят много по-добре от родните национали.

В последните квалификации в зона Европа дори Люксенбург се представи по-добре от България. Тези, на които дори ние им викахме футболно джудже взеха 9 тояки в група със Сърбия, Португалия, Ирландия и Азербайджан… Не, че нещо, но в тази група трупата на Ясен щеше да събере максимум 4 точки… И то ако имат късмет.

Приказките на треньора и тези от БФС, че това е материалът и с тези футболисти толкова са пълна глупост. Глупост са и приказките за “подмладяването” на отбора. Какво въобще означава “подмладяване” на националния отбор? Нали се предполага, че най-добрите в момента футболисти над 18 години би трябвало да са в отбора? Ясене, това не е клубен отбор, че да го подмладяваш и докато се случи играта да не върви. А и въпросното “подмладяване” май не е точно това, за което говориш. Да, през отбора минаха много футболисти. Да, последната година имаше доста дебютанти, но много малко от тях бяха под 25 години… И да, повечето се представиха не много успешно.

Националния отбор не е място и за “треньори”, които нямат идея за играта… Или пък идеята им е много далечна от футбола. Изританите безцелно напред топки, глухата защита, идеята да пречиш на противника да играе и като цяло тоталния антифутбол повече приближава родните национали до футболните джуджета. И то тези футболни джуджета от преди 10-15 години, защото модерните футболни джуджета играят по-интелегентен футбол.

Старите хора са казали, че “рибата се вмирисва от главата”. Ами, това БФС трябва да се смени, а след това и да се избере нормален треньор на националния отбор, който да има представа какво прави. Реално националния селекционер трябва да знае кой футболист на какъв пост играе и да го пусне там където му е мястото. Не му е работа да се прави на супер стратег и да опитва да направи от крило бек или от централен нападател дефанзивен халф… Например… Ясен трябва да се замисли защо футболистите играят добре в отборите си, а като дойдат при него се лутат по терена като мухи без глави и изглеждат все едно играят футбол за първи път. Йомов и Турицов например за последните две години изиграха над 20 мача в Европа на високо ниво, а в националния, в редките случаи, в които играеха бяха близко до посредствени.

След последния мач Ясен Петров каза, че поема отговорността за слабите игри на националите, но пък и поиска договорът му да бъде удължен, за да продължи “мисията си”… Коя мисия? На всеки здравомислещ човек му е ясно, че с това БФС и този треньор единствения път на националите е надолу.

Най-хубавото за Ясен и трупата му е, че квалификациите всършиха. Всички, които обичат футболът в България се надяват следващите квалификации да стартират с друго БФС и нов треньор, който да знае какво точно прави  и наистина да вика в отбора най-добрите футболисти на България. Това е единствения вариант българският национален отбор да тръгне отново нагоре.

Квалификациите свършиха. Българският национален отбор е на дъното. Да се надяваме, че Преслава в крайна сметка ще спре да звучи в Бояна и доброто за родния футбол предстои.

автор:

Симеон Димитров