Мъри преподава на родните треньори ?!?

December 17, 2022

“Треньорът на треньорите”, “специалистът на спрециалистите”, вездесъщият Мъри взе, че стана лектор и изнесе урок на каращите курс за Про лиценз в треньорската школа?!?

Бащата на правилния футбол бе смело обявен от “специалистите” за най-успешния роден треньор за 21-ви век. Той самия се държи и говори така все едно всичко в треньорството България започва и свършва с него, а истината е, че Мъри е повече медийна звезда, отколкото реална треньорска величина. Треньорът Стоилов отдавна е достигнал своя не много висок пик, от който не мърда.

В треньорската си кариера тренера на сините и новоизлюпен учител е пряко замесен във всички големи издънки на отборите, които е водил. Като се започне от Беверен и Тампере, мине се през издънките като треньор на Литекс, Анортозис, кратката му, но наситена със загуби от посреедствени отбори кариера в националния отбор на България и се свърши с Хамрун… В родното първенство лектора-специалист подобрява негативни рекорди. Правилния футбол на Мъри явно не работи и за последните 10 мача неговия отбор е записал само една победа – срещу аматьорския Вихрен за купата… Неспечелените мачове можеха да са повече, но ВАР подари победата на отбора на специалиста в някои от тях.

Общо взето, където и да отиде Мъри винаги оставя запомняща се негативна следа след себе си. Заради това е интересно на какво ще учи Мъри новите треньори… Въпросният футболен специалист може да научи бъдещите треньори единствено да дават интервюта.  Да обясняват как са играли добре, никой не ги е надиграл и скоро отборът им ще стане хегемон… Той дори е станал, ама още никой не го е разбрал… Да намират виновници за неуспехите си навсякъде другаде, но не и у тях. Дори и във “футболния бог”, който и да е той… Бях останал с впечатлението, че е Мъри, но явно съм се объркал…

Време е “бащата на правилния футбол” да спре да се изживявя като последна инстанция в родния футбол и да се ограничи само с водения от него отбор. Най-добре е и да не предава опита си на други треньори. Освен ако не са кандидати за треньори на “Герена”. Не защото Мъри не е специалист. Просто по този начин магията на правилния футбол ще си остане в Подуяне, а отборът от “Герена” ще е единствения, които ще е наясно как да го практикува.

Нека отборът от “Герена” си играе правилния футбол на Мъри и да бъде хегемон, да бъде откривател на екзотични отборчета и да ги популяризира, да бъде галактически шампион от друга орбита или каквото си поиска, но да не учи новите треньори на вижданията си за играта… Ако все пак искаме да имаме някакви що годе читави треньори и някаква надежда за бъдещето.

Някой представя ли си какво би станало ако всички треньори в България започнат да практикуват “правилния футбол” ?

автор:

Симеон Димитров