Махането на Кашай няма да доведе до нищо по-различно

October 26, 2022

И тази година в българското първенство явно не се очакват изненади. В момента, в който проекта от Разград не е водач в класирането или има вероятност да изостане повечко, реферите и ВАР се намесват и правят необходимото “хегемона” да трупа точки. Така беше предишните години, така е и в сегашното “първенство”. Всеки път, когато има нужда реферите чрез ВАР се намесват, и свирят нещо, което само те са видели… Най-тъжното е, че с всяка изминала година всичко става по все по-нагъл и безочлив начин, а  БФС, шеф на съдиите и всички, от които зависи ни обясняват, че всичко е както трябва и  реферите отсъждат както трябва и всички, които не виждат нарушение там-където ВАР са видяли просто не разбират…(следват аподисменти)

Ел президенте и шефът на реферите си пишат шестици, дават пресконференции и обясняват как всичко е наред… Който трябва им ръкопляска, казва им браво и всичко е наред.

Погледнато от друга гледна точка май наистина всичко е наред… Повечето от тборите в България по един или друг начин са приели факта реферите да “грешат” все в една и съща посока и откровенно да подпират “хегемона”.  За тях това вече си е нещо съвсем нормално. Нормално е, и да са слуги. От време на време се получава някакво недоволство за пред хората и феновете, излиза някой, който “не е доволен” и иска оставката на шефа на съдиите и след кръг-два всичко си е по старо му… Сякаш нищо не се случило.

Така е и в момента. От началото на първенството доста отбори изразиха претенции към реферите и  ВАР. След поредното нарушение, което облагодетелства “хегемоните” и видяха единствено ВАР реферите този път тези от Ботевъ Пловдив взеха, че решиха, че искат промяна. И те, по подобие на други клубове гласували на конгреса за Михайлов излязоха с “гневна” декларация, в която споменават промяна… Това, което показва какво реално ще се случи след ден-два са желанията на ботевистите ( в случая). Те, както и другите преди тях искат смяна на шефа на реферите… Чудя се дали да се смея или да плача… Всички тези, които напоследък се упажняват да пишат на тема “злия Кашай” и “промяна”, на последния конгрес имаха възможност да направят така, че да има истинска промяна, но поради извести или неизвесни причини избраха същото като до сега…  Клубовете от “А” група с много малко изключение пожелаха добре познатото старо. Всички знаят кой прави един и същ избор и очаква различни резултати. Затова няма и аз да коментирам.

Сега изведнъж декларации, които подканват клубовете в “А” група да се обявят против ръководството на Съдийската комисия и председателя й Виктор Кашай… Само преди няколко кръга ЦСКА се оплака от отсъжданията на ВАР. Тогава всички се подсмиваха ехидно. Сега изведнъж, като под команда, всички скочиха срещу тези, които гледат в тъмната стаичка… Дори и “хегемоните” извадиха някакви клипчета, които според тях показват, че са ощетени… Ако бяха избрали някой, който не пада като талпа, а малко по-аристично някой можеше и да им се върже на претенциите, но както и да е…

Пишат се декларации и се иска нещо, но наистина се чудя какво точно ще промени оставката на шефът на съдиите?  Кашай ръководи родните рефери от по-малко от година. Предишните 10 и малко отгоре години през тази позиция минаха не малко “принципни” ръководители, които идваха с големи обещания, а след това правеха същото като това, което прави и в момента арбитърът, ръководил финала на Шампионската лига през 2011 г. Смяната на шефът на реферите, ако въобще се случи, няма да доведе до нещо по-различно. Ще се случи поредното дежа вю. Големи заявки за промяна, пресконференции, само отлични оценки за реферите и “случайни” гршки само в една посока, срещу които ще се “вземат мерки”… И малките деца вече знаят, че за да се случи някаква промяна не трябва да се махне само шефът на реферите, а трябва да се реже oт най-отгоре. Точно заради това всичко, което се случва тези дни изглежда като буря в чаша вода. След кръг-два “недоволните” ще станат доволни и ще обявят, че промяната ще се случи и те са доволни, че са допринесли за това… Такива действия няма да са за първи път в родната лига, а най вероятно, докато шефовете са тези, които са в момента няма да са и последните.

Въпросът в момента дори не е докога ще продължи всичко това… Не за друго, а защото всички знаем отговора. Въпросът за милион е докога повечето от родните клубове ще са слуги на тези, които си позволяват това. Докога един проект с правилните подизпълнители ще е “хегемон”?
Едва ли има някой, който да си мисли, че и тази година шампионът в родната “А” група ще е различен от този през последните години. Ако евентуално до този момент е имало наивници, които да смятат, че е възможно “хегемоните” да бъдат свалени от върха, то след последния мач в Разград би трябвало и те да преосмислят вижданията си.

Цялата тази “истерия” с оставката на шефа на реферите, освен като буря в чаша вода много изглежда, и като начин да се отклони вниманието от “правилните” реферски отсъждания напоследък за определени отбори… И май упражнението успява…  С Кашай или без него крайният резултат ще е същия. БФС ще продължи да има  два изпълкома и няма да е напълно ясно кой точно е легитимния. Решенията ще се взимат от един чивек, а всичко свързано с реферите ще си остане както е сега. При смяна на Кашай единствената промяна ще е, че човекът, който ще обяснява на пресконференции, че ВАР е перфектен ще бъде друг.

Още колко време ще гледаме всичко това за жалост зависи единствено от футболните клубове… За още по-голяма жалост в момента изглежда, че повечето от тях са на мнение, че е много по-изгодно за тях да са слуги на който трябва. Те знаят, че няма как да станат шампони и им е по-изгодно да слугуват, от колкото да ядосват силния. Ако имат късмет да се доберат до нещо за купата е бонус… Другите харесват трапезите преди избори за шеф на БФС, а трети знаят, че от това зависи съществиването им. Във всички случаи промяната не е опция за тези отбори… По-добрия вариант е някоя друга декларация, малко “заплахи” и много празни приказки. Така се действа и привидно работи. На хартия родната “А” група е една доста оспорвана лига. Реално погледнато всичко, което се случва вече е одобрено от горе и е част от тетър “А” група…

Колкото и Кашай да събира журналистите на пресконференции и да обяснява колко добри са родните рефери всички знаем истината… Знаят я и “обективните”медии, които нямат смелостта да го попитат защо всеки път грешките са все в една и съща посока… В този ред на мисли бих попитал господин шефа на реферите, а покрай него и шефа на БФС, защо няма роден съдия, който да свири на световното? Има рефери от Грузия, Финландия, Малта и т.н., а няма рефер от родната “А” група.

Далече съм от идеята,че шефът на реферите ще бъде сменен. Дори да се случи реално няма никакво значение. Не мисля, че със смяната на Кашай нещо ще се промени. Тези, които отправят исканията също го знаят, но коклкото и да са лоялни трябва да се оправдаят с нещо пред феновете си. Общо взето това, кето се случва тези дни е поредната буря в чаша вода… Малка буря, която ще отмине най-късно до кръг-два.

Смяната на шефът на реферите няма да доведе до нищо. Докато не започне да се реже отгоре родния футбол ще си е един проект, един футболен съюз, малко подизпълнители и един “хегемон”… Въпросът е докога ще е така…

автор:

Симеон Димитров