“Маестро” Мъри май трябва да се учи от “слабия” Илич

February 12, 2023

Първия кръг след подновяването на първенството отмина. Бащата на правилния футбол и неговия страхотен отбор загубиха, а слабия Илич и късметлиите от ЦСКА спечелиха.

Почти цяла зима всички слушахме колко добър треньор е Мъри и колко слаб е Илич. Включително и от “Герена” не веднъж заявяваха, че в сравнение с Мъри, Илич е някакво футболно джудже, което печели мачовете си единствено с късмет. Дори и за момент да приемем, че е така основното в случая е “печели”. Това е основното ако искаш да победиш в състезание. Великият Мъри и неговият суперотбор напоследък забравиха какво е победа, а треньор номер едно винаги е готов с някакво оправдание за провалите си.

В първия крък от пролетния полусезон армейците и сините играха срещу едни от коравите тимове в “А” група и мачовете им до един момент се развиха по идентичен начин. Черно море поведоха на сините, а Берое поведе на ЦСКА. Всичко с приликите обаче свършва дотук.

Сините магьосници на супертреньорът получиха гол и реално нямаха отговор на поставената им задача. Мъри направи някакви смени, но те не промениха нищо в синьото представяне. Дори напротив. Отборът от Подуяне заигра още по-слабо. Сините не успяваха да вържат два паса и не измислиха начин, по който да се доберат поне до равен. След мача Треньор номер едно на България заяви, че неговия отбор не е успял да направи достатъчно мелета, с които евентуално да стигне до гол, а след това прибегна до познатите вече оправдания. Не, че нещо, но отбор, на който наставникът му разчита на мелета за да постигне нещо според мен има проблем. А оправданията за студеното време, вятърът, лошите терени и какво ли още не са нищо повече от празни приказки и евтини оправдания. Реално Мъри нямаше никаква идея как да излезе от ситуацията.

Неговият по-слаб колега игра в същото време на същите терени. Отборът му също се оказа догонващ в резултата. Разликата между двамата обаче беше съществена. След като ЦСКА се оказа с пасив в резултата Саша Илич направи необходимите смени. Промени и схемата на игра. Армейците заиграха още по-силно и реално смените допринесоха двадесеттина минути след влизането си в игра ЦСКА да води с 3-1. Червените затвориха мача и домакините от Стара Загора дори не успяха да стигнат до опасен удар към Бусато… Четвъртият гол беше бонус, който само потвърди доброто представяне на ЦСКА. След мача Илич не се опрдаваше с времето, а знаейки къде се намира направи реална оценка на нещата.

Великия Мъри вместо да се изживява като последна инстанция във футбола и да се оплаква от всичко по-добре да вземе една тетрадка и една химикалка и да започне да си води записки… Да гледа Саша Илич как го прави и да си води подробни записки. Това е единствения начин евентуално да научи нещо и да мине едно ниво нагоре в треньорството. Естествено не е сигурно, но ако не иска да не е поне десет години назад във вижданията си за играта не пречи да опита и да научи нещо.

Не е лошо маестро Мъри да вземе някой друг урок от треньора на червените. Саша Илич не е лош човек и съм сигурен, че няма да му откаже да го научи поне на базовите неща.

автор:

Симеон Димитров