Лишаване от домакинство не решава проблема

June 11, 2024

 

Гонзо се закани, а Дисциплинарната комисия към БФС наложи тежко наказание на ЦСКА заради инцидентите по време на баража за Евроа. “Организираните фенове” на ЦСКА решиха да нахлуят на терена и да се пробват “един на един” срещу играчите на армейците. Доколко това е нормално няма да коментирам, но в последните десетилетия е обичайна практика на “организираните привърженици” на всички отбори в България с по-голяма фенска маса. Общо взето, откакто съществуват тези доста често щедро финансирани от кого ли не “привърженици” имат големи изисквания и си мислят, че са някаква крайна и решаваща инстанция… И това важи за абсолютно всички отбори с фенска маса и “организирани привърженици”… Падаме в Мездра – прекратяваме мача. Чорбата ни вкарали три бързи – нахлуваме. Полицията в Благоевград не ни кефи – атака. Космонафта нещо гледа накриво или Джуджето вкарва гол в края на мача – нахлуваме. Идва треньор, който не ни харесва – събличаме го и го гоним. “Силно загрижени” опъваме някакъв чаршаф с някакво искане и мачът няма да започне. Решаваме да направим “страхотна футболна атмосфера” и да покажем колко големи фенове сме и хвърляме “бомбички”, палим димки и започваме да обстрелваме съседните сектори с ракети… Ей така за разкош… и за да сме вайаръл след това. Всичко това в повечето случаи остава без последствия и съвсем естествено отблъсква от стадионите феновете, които не са организирани, а просто искат да гледат футбол с децата си, да подкрепят любимият си отбор и имат различна гледна точка за “страхотна футболна атмосфера”.

След безброй случаи, които минаваха с “последно предупреждение” или най-много мач без публика сега армейците “изядоха дървото”… Така да се каже. Червените са санкционирани с три домакинства и още толкова гостувания без публика. Така напрактика червените през по-голямата част от първия полусезон няма да имат подкрепа от своите фенове.

И предишните, и тези в БФС на думи се борят с нещото наречено най-общо :футболно хулиганство”, но реално не правят нищо. Всички, които гледат футбол знаят, че наказанието “лишаване от домакинство” или “мач без публика” не решава проблема. Клубът ще плаща глоби, а тези, които са на стадиона не с идеята да гледат футбол след някой друг мач отново ще са по трибуните и отново ще правят същите неща.  Действията на БФС са един вид нищоправене… Нямат реален ефект и водят единствено до несправедливо наказване на феновете, които са по трибуните единствено с мисълта да подкрепят любимият си отбор. Те са наказани без да са виновни. .. Поне така показва досегашната практика.

Ако тези във футболната централа имат някакво желание да направят нещо, което да доведе до нещо различно от глоби за отборите и пълнене на касата на БФС ще трябва да предприемат някакви други мерки. Ясно е, че тези във футболната централа нямат капацитета да измислят нещо, което да спре всичко това. Затова най-логично е да видят как го правят на запад и да го прекопират едно към едно. Не за друго, а защото е доказано във времето, че когато вземем нещо работещо от запада и го прекроим по нашенски то обикновенно не работи…

И сега има някакъв закон, който налага забрана за посещаване на мачове и така нататък. Проблемът е, че в момента на полицаите, които трябва да следят кой няма право да влиза на стадиона им се дават едни 20 листа формат А4 с по около 50 черно бели ксерокопирани снимки и те трябва да разпознаят и спрат провинилите се… На тези снимки трудно можеш да разпознаеш себе си, пък камо ли някой, който не познаващ.

Най-логичното е да се види как са го направили в Англия. Преди време там имаше ровове меду феновете и терена, а футболното хулиганство беше пословично. Сега, тридесет и няколко години по-късно всеки си седи на мястото на 50 сантиметра от игрището пеейки възторжено песни на любимият си отбор. Няма мачове без публика, няма ракети, няма нахлуване, няма ексцесии. И в основата на всичко е прилагане на действащия закон и наказание за тези, които нарушават правилата, а не на тези, които искат да гледат футбол..Законите се спазват, а глобите на острова са толкова големи, че нито един от присъстващите на стадиона няма желание да му ги наложат.

Много почитатели на играта са присъствали на мачове в Англия (поне тези, които обичат играта и искат да присъсват на истински мач) и сигурно са забелязали, че “бобитата” не стоят с листове А4 в ръце, а разчитат на камери и софтуер за лицево разпознаване, което е задължително. Така, както и да се дегизираш ако нямаш право да си на стадиона светва червената лампичка и любезно те помолват да напуснеш стадиона… Все пак е Англия.

21-ви век е, и е крайно време родното първенство да тръгне в правилната посока. Крайно време е Гонзо да разбере, че така не става. Крайно време е да спрем да правим нещата по български. Крайно време е да направим крачка напред. Въпросът в случая е искаме ли? В момента изглежда, че отговърът на този въпрос е отрицателен. На тези, които поставиха началника родното първенство така им харесва.

Някой ден може и да има някаква промяна. Всико е въпрос на желание… Някой ден, но не сега.

автор:

Симеон Димитров