Купа или прокоба

May 13, 2022

Мачът, който от известно време вълнува цяла България е само след ден-два. Финал за купата между армейците и сините от Подуяне не е имало от доста години. Всъщност истински важен мач между червени и сини не е имало от години. Може би именно заради това финалът за купата в неделя предизвиква такъв небивал интерес. Интерес, който друг мач между родни отбори няма как да предизвика. Всички фенове на футбола в България се готвят за един футболен празник, в който по-добрият отбор ще спечели купата на България, но истинският въпрос е дали наистина ще е така…

Реално погледнато сините се нуждаят от купата много повече от ЦСКА. Непрекъснатото напомняне от абитюрентите тези дни колко време сините са без трофей може би ги мотивира допълнително. Сините се нуждаят от купата и заради утопичния проект, който стартираха тези дни. На всички сини шефове е ясно, че една загуба на финала може да спре синия фенски устрем и “синята приказка” на Мъри да завърши не с хепи енд. Измисленият син възход и вече много надутия син балон ще се спука с оглушителен трясък. Отново ще се заговори за задължения и някакви такива неприятни за Сираков и тези окло него неща, а като нищо и феновете отново да кажат “какво им се връзвам на тези и закакво да давам пари”… Неминуемо отново ще се заговори и за синята прокоба.  Това, а и факта, че сините не са побеждавали ЦСКА от години ги кара да се стремят към победата със всички средства.

На всички е ясно, че закъсалите вековници са с по-добри позиции в БФС. Имат и огромен медиен комфорт. И реално в момента сините ги използват с всичка сила… Изборът на реферът Попов явно е последната брънка от планът “сините с купа”. Няма нужда да се връщаме много назад във времето за да видим как въпросният рефер е ощетил ( или опитал) ЦСКА и добутал отборът на Мъри до точки. Само в последният сезон примерите са доста.

Сините правят всичко възможно да се доберат до купа, но пък от другата страна е ЦСКА. Червените са спечелили два от последните три финала, в които са участвали и не са губили от отборът от Подуяне от години. Реално за армейците купата не е с такава тежест като при съперниците им. В момента за ЦСКА много по-важно е да се стигне до строежа на нова “Армия”. Поне на този етап нещата се развиват добре, но в никакъв случай битката няма да е лесна… Тази битка е много по-важна… От друга страна винаги е супер да се вземе купа. Армейците не веднъж са показали, че го могат и успяват да се вдигнат когато трябва. На пръв поглед сините са се подсигурили отвсякъде, но…

Сините са много ентусиазирани и вярват, че всичко свършено до този момент ще им даде купата. Вярвам обаче, че Алан Пардю и армейците ще намерят сили и начин да се подиграят с труда на рефера и всички останали и да триумфират с купата в неделя.

Да не забравяме и синята прокоба, която дебне…

НЕ-СПОРТ