Който не разбира да мълчи! “А” група е едно от топ първенствата на Европа

March 6, 2024

В последните много години типично по български много критици обясняваха колко слабо е рдното първенство по футбол… Корупция, слаби отбори, слаби футболисти, никаква интрига за титлата и тем подобни глупости. Ето, че най-накрая се намери някой, който да опровергае всичко това.

Международната федерация по футболна история и статистика определи  родната “А” група като едно от най-оспорваните футболни първенствва в света и разби на пух и прах теориите на всички зложелатели и критици.  Авторитетната федерация определя българският елит като най-оспорваната футболна лига и я поставя редом с първенствата от топ четири на Европа.

Това означава, че всички спекупации по темата, че “А” група е слаба, корумпирана и всичко е нагласено в ползата на един отбор трябва да спрат. Става ясно и, че шестицата, която преди време си “писа’ Михайлов за нулева корупция и развитие на футбола е била абсолютно резонна. Футболът в България търпи развитие и се е изкачил с цели 17 позициии в ранглистата на първенствата.

Критериите, според които от IFFHS подреждат престижната класация са няколко. Един от тях е качеството на играта. Тук се прави обща оценка на нивото на футбола, който се играе в дадена лига, уменията на играчите, тактиката, ентусиазма и интензивността в двубоите. По този параграф “А” група няма къде да се пипне. Уменята на играчите са на много високо ниво, а това автоматично вдига качеството на “А” група. За тактика няма какво да се говори. Факта, че бащата на правилния футбол беше треньор в родния елит говори достатъчно… Неговия отбор е на топ ниво, а останалите все са научили нещо. Ентусиазма е ясен.

Друго, което се гледа е възможността на клубовете да привличат висококласни играчи и да инвестират в развитието на младите надежди и развитието на футбола.

В “А” група няма нужда да се привличат скъпи звезди защото всички играчи са “перли”, майстори, асове и какво ли още не…  С какво Цунами от сините е по-лош от Робертсън от Ливърпул? Нищо! Даже синият бек е доста по-добър… Да не говорим за новата звезда от “Герена” Фабио Лима и за “майсторите” в другите отбори.

Последните седмици цяла Европа се радва на “децата” на Юрген Клоп. Тези хора нямат представа, че това е измислено и се практикува в България от много години… Да се пуснат юноши в мач с пряко отношение към титлата в родната “А” група е правено за първи път преди много години в Дупница. Примерът “да се хвърлят младите в боя и да трупат опит в тежки мачове” се практикува от години, а за последно сините от София обиграваха младежите си срещу “хегемоните”… Това е измислено в България, а Клоп го копира. Е, неговите юноши не падат катастрофално, но все пак трябва да се знае кой полага основите… Така се изгражждат играчи, които да станат звезди. Точно заради това родните тимове нямат нужда да привличат скъпи звезди. Те си ги създават и ги имат.

Публичния интерес е друг критерии и тук всеки освен тези, които критикуват неоснователно ще се съгласи, че в България е огромен.

“Хегемона” на България разпродава стадиона си още преди началото на първенството и на домакинските му мачове няма как да се видят празни места. В двата фенмагазина в града “Кремвиршите на Киро” и ” Еквадорски хотдог” има непрекъснати запитвания за билети, но без успех. Подобна е ситуацията и с другите участници в “А” група. Заради това повечето отбори вече правят планове за разширяване на стадионите си.

Публичния интерес към родното първенство е огромен, а кадрите с празния стадион на мача за Суперкупата на България са долна инсценуация и извадени от контекста кадри на зависими и платени журналисти… Всички знаем, че телевизията може всичко, а да се направи така, че пълен стадион да изглежда празен е детска игра.

Качестото на стадионите, треньорския състав и общото управление на лигата са извън всякакво съмнение. Това е другият критерии по който е оценявана родната “А” група, и по който най-малко някой може да каже нещо негативно.

Последните години в България се построиха много супермодерни стадиони. Е, някои са без козирка, но пък са модерни. За треньорския състав също няма какво да се каже. Наличието на треньори като чичо Гошо, Ники Костов, Любо Пенев, Загорчич, Илиев, Киров и всички останали е гаранция за качество.

За тези, кито управят българския футбол просто няма какво да се каже. Михайлов, Лечков, Костадинов, Гонзо… Те са олицетворение на професионализъм. Хора, които знаят как да управляват футбола и да го водят към успехи.

Успехите на родните отбори в европейските турнири са другия показател, по който лигата се оценява. Те реално са следствие на всичко изброено до този момент… Оспорвано първенство, добри стадиони, добри треньори, налагане на юноши и разбира се добри ръководители.

Българската “А” група е една от топ лигите в света и най-оспорваната в Европа по отношение на борбата за шампионската титла. Това не съм го измислил аз, а го казва Международната федерация по футболна история и статистика…

Това е обективната истина… Останалото са долни спекулации, които искат да злепоставят ръководители като Михайлов, Лечков, Гонзо, Костадинов и да омаловажат качеството, успехите и “хегемонията” на отбора от Делиормана.

автор:

Симеон Димитров