Козирка, ТОТО, “нищо общо с МВР”…. Дайте ни…

March 9, 2020

Това, че държавата ще помага на закъсалите динамовци не е новина. Тези дни министър-председателя заяви, че тотото има нужда от реклама и отбора на всички власти е точния отбор за рекламата на тотализатора… А дали въобще тотализатора има нужда от реклама? И дали хората в България искат да дават пари на закъсалия вековник? Или просто се търси начин отново да се помогне на отбора от крайния квартал?

 Това разбира се не е за първи път, и динамовци са свикнали с държавните помощи. Дори в така „омразния и мракобесен“ комунизъм сините от Герена са се ползвали от държавната облага. Все пак по времето на „омразния“ от сините комунизъм те са единствения отбор със спонсор. Пощите и държавата се грижат затова. Тогава за първи път ги спасяват от фалит.

 В началото на прехода отбора от герена се възползва от цветовете на партията актуална в момента и влиза в ролята на жертва на режима. На най-репресиран отбор, който едва ли не е домакинствал в Белене. Това някак си помага отново на сините. И по този начин те отново затвърдждават мнението , че са любимците на всяка една власт. Даде им се стадион и всичко, а разходите за “отбора на народа” плащат данъкоплатците….

 Всички знаят снимките с хитлеристкият поздрав на сините играчи, после и с „мъчителното“ качване на бюста на Сталин на връх Мусала. Преходът, обаче е нещо различно. Сините „протестираха“ срещу мутрите, докато гордо носеха надписа на ВИС-2 на екипите си. После изведнъж станаха „сами срещу всички“. Говореха се някакви глупости за идеалите на Апостола, какво значело името на Дякона, как трябват дела…

 Изведнъж на затъналите до шия в … блатото любимци им се измисля накаква схема. Дава им се лиценз, праща им се спонсор, срои им се четвърт стадион без козирка… И така.

  Сега е същото. На динамовци им се дава от държавата, но пък те си позволяват да определят морала… Ако им се дава на тях е морално и добре, защото те са „репресираните”,а ако  евентуално е за някой друг, е направо недопустимо. Странна е синята логока, но пък си е тяхната логика и само те могат да си я разберат.

 Когато си си измислил история и си я повтарял толкова много пъти вече започваш да и вярваш. Проблема за сините  обаче е, че всеки, който може да чете лесно ще види какво е било преди комунизма, по време на комунизма и след него. И когато види, и прочете всички митове за отбора от крайния квартал отиват по дяволите…Сините май никога не са били “сами срещу всички” и никога не са били горките те от крайния квартал….

Това преди, а сега…

 Привъжениците на „частния“ син клуб ще приемат държавната инжекция с голям кеф. Обаче от момента, в който БСТ се появи на екипите на вековниците те окончателно ще се сбогуват с градения си години наред ореол на един по-различен клуб. Тогава и последните, които са вярвали в издиганите им през годините лозунги би трябвало да видят истината… Честно казано малко се съмнявам. По скоро ще си измислят някаква драматична история за следващите години, но… Ами, всъщност те все още повтарят „Левски оле, нищо общо с МВР“. Ами лейтенант Аспарухов?

Ще направят някаква своя версия на цялата история. И тя ще е толкова драматична, както предишната и след милион повтаряния пак всички като стадо ще я повтарят.

Така е при сините от крайния квартал, но като се погледнат двама от новоизбраните шефове в тотото става ясно, че държавата отново ще помага на Динамо. Редно е по подобие на други клубове, на които държавата плаща масрафа и те от ПФК да  станат „държавен футболен клуб“ или „общински футболен клуб“… Или просто „О(т)бора на властта“.

  А с цялата тази намеса на държавата във футбола ми изниква един въпрос.

 УЕФА дали не забраняваше подобно нещо?

 Просто питам….

автор:

Симеон Димитров