Кашай е най-малкия проблем на родния футбол

June 15, 2023

Българският футболен съюз информира, че изтичащият договор на председателя на Съдийската комисия Виктор Кашай няма да бъде подновен. Родния футбол ще се отърве от Кашай, но нещо при реферите едва ли ще се промени.

Българският футболен съюз и лично президентът Борислав Михайлов благодарят на Виктор Кашай и Георги Ринг за професионалната работа и им желаят успех в бъдеще. Според тези от БФС с работата си шефът на съдиите и заместникът му са допринесли за “повишаването на имиджа на родното футболно съдийство”. С какво точно е трудно да се каже… Или  по-точно може да го каже някой от тези, които го назначиха, но това е друг въпрос. И преди не виждахме родни рефери на големите първенства и сега не ги виждаме. Ако евентуално някой се добере до някакъв наряд на някой от мачовете в Европа след това обикновенно повече се говори за неговите грешки. За родната “А” група няма смисъл да се коментира. Каквото беше преди шефа Кашай, такова си е и сега… Общо взето престоят на бившият рефер от близкото минало в България като шеф на реферите беше точно толкова безсмислен, колкото е и форматът на първенството в момента с тези шестици, осмици, четворки и какво ли още не…

Това, че този шеф на реферите се маха от родното първенство няма да промени нищо. Този бивш рефер видя възможността и се възползва от нея. Дойде в едно съмнително първенство, за което от УЕФА непрекъснато се съмняват за уговорени мачове. Никой не му държеше сметка за това, което прави, изкара някой лев, добави в биографията си престижна позиция и си замина. С какво точно е повишил имиджа и престижа на родните рефери ( както казват от БФС ) е трудно да се каже.

На всички е ясно, че всъщност Кашай е най-малкия проблем на родния футбол и отстраняването му няма да промени абсолютно нищо. Този председател на Съдийската комисия работи за БФС от година и половина. Колко и каква работа е свършил е спорно, но е факт, че и преди неговото идване реферите “грешаха неволно” по абсолютно същия начин, и в абсолютно същата посока както и сега.

Кашай не е човекът, който може да спре да се пръкват всякакви безсмислени проекти без никакви фенове и с една единствена цел. Не той е човекът, който може и трябва да вземе мерки срещу това собственик на някой проект да нахлуе на терена и да опита да набие играч, който иска в 90-тата минута да вкара дузпа… Всички помним как този, които шефът посочи за изпълнител пропусна, но това е друга тема. Тема, за която от УЕФА често се съмняват, а от БФС категорично отказват.

Кашай не може да направи нищо срещу модерната в последните 12 години практика някои отбори да излизат с юношите си срещу един отбор когато се наложи. Вече бившият шеф на реферите не е човекът, който може да направи нещо и срещу това един отбор да играе предимно приятелски мачове в първенството. Не Кашай е човекът, който на последното заседание на Изпълнителния комитет на родната централа изключи 41 клуба, без дори да предостави имената им и причините за тяхното изхвърляне… На този етап никой не знае кои са тези клубове, но няма да се учудим ако  изключените клубове се окажат тези, които на следващия конгрес гласуват “не както трябва”.

Разбира се Кашай можеше да направи нещо за неспирните реферски “грешки”. Можеше да вземе мерки срещу такива като Кабаков, Попов и  останалите, но предпочете да остави нещата по старо му и да си получава заплатата. Шефът на реферите бързо се ориентира в обстановката. Разбра кой плаща заплатата му и правилно за него реши, че няма смисъл да прави безсмислени глупости, с които да я загуби. Общо взето човека бързо стигна до “който дава парата, той поръчва музиката”… Едни поръчват нещо на Преслава, други “Ние сме шампионите”, но председателя Кашай няма проблем с това… Щом си получава уговореното харесва и едното, и другото. Така е било преди него, така е при него, а така ще бъде и след него…

Кашай е най-малкия проблем на родния футбол. Това, че вече няма да е част от него няма да промени нищо. За да се случи промяна трябва да се махнат тези в Бояна, които си пишат шестици. Докато това не се случи няма никакво значение кой е шеф на реферите, кой е в Дисциплинарната комисия, Апелативната комисия и всичко останало…

Заради амбициите на този или онзи родният футбол ще продължава да пропада, а националния отбор ще си е футболно джудже мерещо сили с пожарникари, полицаи и бармани от Гибралтар, Малта, Фариорски острови и подобни… На този етап мачовете са оспорвани с поделено надмощие, но това ще е така докато тези тимове не дръпнат… А те за разлика от нас ще го направят.

Кашай отива като шеф на съдиите в Австрия… Сигурен съм, че там няма да си позволи да действа като в България…

автор:

Симеон Димитров