Как “честните и обективни медии” отразяват новините?

January 9, 2020

Честно казано в момента се чудя да се смея ли? Да плача ли? “Честните, независими” медии за пореден път показаха и доказаха, че новините са тези, които на тях им харесват. Лошото за тях е, че живеем в такова време, че много лесно може да се види всичко, което поискаш… “Чичко” Гугъл знае всичко.

Тия хора там или са много слабо образовани или разчитат на това ние да сме такива. С малки изключения, ние обаче не сме толкова не образовани…

За какво иде реч?

Два дена из всички “честни и независими? се тръби как УЕФА разследва ЦСКА. Честно казано истината е някъде там. “Независимите” не лъжат. Те просто не споменават останалото от прословутия бюлетин на УЕФА. Или иначе казано не казват цялата истина. Всички “честни и независими” дружно заявиха, че УЕФА проверява ЦСКА. Това си е така. От както ЦСКА се върна в “А” група футболната централа ги проверява всяка година заради фалита малко преди това. Това, както вече споменах си е точно така. Нещото обаче, което не се коментираше са следващите редове на бюлетина на УЕФА.

В тези редове, обаче са интересните неща. Оказва се, че УЕФА проверява и БФС . Родния футболен съюз е проверяван за неправомерно даване на лиценз. А също се оказа и, че точно поради тази причина от БФС не са получили сертификат за лицензиране за поне едно от предишните две първенства… Ех, така като стане… Добрата новина за родната централа е, че проблемът вече е решен. БФС са получили удостоверение от SGC, че организацията е препоръчана за ресертификация. Честито на БФС.

Вчера всички “свободни” като папагали заповтаряха “новината” с гръмки заглавия за ЦСКА. Днес обаче, истината е сложена в един-два сайта някъде надолу с “малък шрифт”. Ей така, между другото. Е, друго си е да си “честен, безпристрастен и обективен”.

От всичко това се питам само едно. Защо “независимите” не представят новините такива, каквито са? Представят нещата както им харесва на тях. Спестяват нещо, изваждат от контекста друго и получават желаното от тях. Това, обаче ги прави повече статистици, от колкото журналисти. Статистиците четат статистиката както им харесва на тях. Не, че лъжат, но не казват всичко. Или в случая казват всичко, което иска шефа… И отговора някак си идва сам. Всички искат заплата. Поради тази причина пишат и говорят, каквото каже шефа… Да не стане като с един коментатор, който коментира неправилно скоро… И един преди време… И един друг журналист “олигофрен”…. Ами…. Така е.

автор:

Симеон Димитров