Какво стана с ултиматума и конгреса?

January 3, 2023

В началото на ноември миналата година “леко неочаквано” ръководството на сините излезе с декларация, в която настояваше за нов изборен конгрес в БФС. Категоричното становище на ръководството на вековниците тогава беше до края на тази година да бъде обявено свикване на извънреден конгрес, който да се проведе през пролетта на 2023-та година. А ако от централата в Бояна не предприемат такъв ход, ще бъде свикана подписка, инициирана от отборът от Подуяне… От Герена изглеждаха сериозни, а по това време изглеждаше, че Сираков е оттеглил подкрепата си към Михайлов.

В края на миналата година Сираков и синьото ръководство казаха, че „българският футбол е в критично състояние” и, че са необходими “радикални мерки за оздравяване и развитие“.

Във въпросната декларация, ултиматум, от Герена твърдяха и, че „настоящото ръководство на Българския футболен съюз е пропито от зависимости и се толерират корупционни практики от най-ниско до най-високо ниво. То доказа по несъмнен начин, че не работи за развитието на футбола, а за определени футболни клубове и в собствен интерес.“

Ултиматумът поставен от сините беше с дата 20 декември… Най-късно до този момент от БФС трябваше да са насрочили дата за извънреден изборен конгрес в началото на 2023 година.

Е, 20-ти декември мина. От футболния съюз не се вързаха на синия ултиматум и явно нямат никакви планове да обявяват дата за нов конгрес или да престанат с юридическите трикове. От Герена дадоха много интервюта, но в нито едно едно не засегнаха темата за “гневния” ултиматум… Никой “не се сети” и да ги попита. “Обективните и независими” спортни медии след първоначалното въудошевление обявиха в телеграфен стил, че синият ултиматум е изтекъл и с това май всичко приключи… Поне така изглежда. Никой от синьото ръководство не обелва дума за поставения от тях ултиматум и желание за конгрес.

Означава ли това, че ръководството на закъсалите вековници вече не мисли ли това, което заяви преди известно време? Какво стана със зависимостите, корупционните практики и радикалните мерки, за които говориха? Или решиха да замълчат заради предстоящите лицензи?

Преди около година Наско Сираков отново критикуваше футболния съюз и начинът му на управление. След това, на конгреса, даде гласът си за Михайлов и всички, които следят футболът в България се сещат какво стана. Сега въпросът към шефът Сираков е кога ще е конгресът? Нормално е в някое от многобройните си интервюта сините шефове да засегнат и тази тема. Не за друго, а защото в момента изглежда, че не това е желанието им. Изглежда, че в определен момент се прави нещо, което да е в тяхня полза. Изглежда, че сините ръководители нямат нищо против “зависимостите” и “корупционните практики”. Нямат нищо против БФС да работи “за определени футболни клубове” стига и те да са от тях…

Така изглежда отстрани… Изглежда, че 40-годишното приятелство си е 40-годишно приятелство. Все пак не пречи да се попита кога ще бъде конгресът…

автор:

Симеон Димитров