Каква поредна трансферна драма

January 9, 2024

Трансферните саги и драми на “Герена” винаги са интересни. Всеки трансферен прозорец сините шефове обясняват на всички, че играчите им са от световна класа и почти цяла Европа, един-два квартала от Азия и част от Анадола желае да ги притежава. Офертите валят от всякъде и цената на играчите се покачва заради наддаването между клубовете. Поне така изглеждат нещата в главите на ръководителите на сините и тези, които пускат гръмки заглавия. Според тях всичко за сините е супер, но в един момент се получава “неочакван” обрат на събитията, който придоббива силно комичен характер… Изведнъж се оказва, че всъщност оферти няма и “скъпите звезди” си остават на “Герена”. Това, което в началото може би е било замислено като вариант за вдигане на цената или някакъв вид PR в последствие става повод за подигравки. Всяка година има по нещо, но може би най-запомнящото се в последните години е за Артур, който “забърка” сините в “казана”… Въпросът с повишена трудност е защо сините година след година продължават да правят едно и също водещо до смях и подигравки нещо…

Преди година, също както и сега, “интересът” към играчи на сините беше огромен. Според сините шефове и почти всички спортни издания в България отбори от половин Европа се редяха на опашка за сините магьосници. В медииното пространство летяха едни милиони към “Герена” и от всякъде се коментираше как с трансферите на Петрис, Краев, Сундберг и Кордоба в касата на клуба ще влязат толкова левове, че сините ще погасят задъленията си към НАП и ще се изстрелят в друга орбита… Реалността обаче се оказа много по-различна за отбора от кв.”Сухата река”. Е, в крайна сметка единствения трансфериран беше Сундберг. В касата на сините не влязоха милиони както казваше Сираков, но…

Този трансферен прозорец не е по-различен от предходните. Отново интересът към сините звезди е огромен. Играчите, които трябва да докарат милиони в касата на “Герена” са Уелтън, Кордоба и Роналдо. Петрис и Краев вече не са толкова оборотни, но все пак сините се надяват да вземат поне нещо и за тях.

“Неочакван обрат на събитията” обаче направи ситуацията на “Герена” леко комична. По разбираеми причини няма кой да даде 4 милиона евро за Уелтън. Отборите от Белгия, Франция, Южна Корея, Япония, или от Острова, които “имат сериозен интерес” към бразилеца с български паспорт или не са чували за него или са готови да дадат в пъти по-малка сума.

Сагата с Кордоба е една от най-големите. Тези дни обаче стана ясно, че сигурните 3 милиона евро в синята каса се отлагат. Изведнъж се оказа, че Кордоба нe e получавал оферта от Бешикташ, нито в офисите на клуба е пристигала такава. Турският гранд не е влизал в никакви контакти със сините или с агентите на играча… Логичния въпрос в случая е дали другите отбори, които според сините се редяха на опашка за подписа на Кордоба знаят за това.

В опит да направят нещата по-малко комични от “Герена” все пак казаха, че Николай Костов е против продажбата на Кордоба защото тя би разрушила защитата на тима… Добър опит…

Около трансфера на Роналдо също се оказа, че има някои въпросителни. До този момент преминаването на Роналдо в Ростов се считаше за сигурно и  всичко около сделката е договорено, но май нещата не стоят така… Дали пък Ростов са знаели, че ще взимат Роналдо…? Ако все пак Ростов искат Роналдо и както каза Емил Спасов “няма да искат пари от сините, а ще им дадат” Сираков трябва по най-бързия начин да го качи на самолета. Да не би руснаците да размислят и да се откажат.

Краев и Петрис са в малко по-деликатна ситуация, но все пак напоследък и за тях изникна “интерес”. Към Петрис имало интерес от множество отбори от Франция. Става въпрос за един, двама други и още един-два отбора от френското първенство.

На “Герена” имат оферта за Краев от Турция, но той търси варианти за Западна Европа и няма голямо желание да ходи там. За последно от Краев се интересуваше Кайзерслаутерн. После стана ясно ясно, че германците са решили да вземат друг играч при минимални финансови условия. Така погледнато започвам да се съмнявам дали Кайзерслаутерн въобще са чували за звездата на сините… Колко скъп може да излезе играч с изтичащ договор, който няма желание да поднови?

Наред с неволите с изходящи трансфери до този момент нито един играч, който сините искат няма желание да дойде на “Герена” и да обече синия екип… Все пак до края на трансферния прозорец има време.

Сагата “има трансфер, няма трансфер” продължава с пълна сила. Всичко случващо се напоследък на “Герена” щеше да е трагично ако не беше комично…

автор:

Симеон Димитров