И планът с акциите май ще се окаже “бошлаф работа”

March 16, 2023

Трябва да се признае, че собственикът на сините определено изненадва всички. Явно Вълкът има нюх за нещата, намерил е ниша и успява да изкарва доста левове. Или поне ще е така докато щедрите инжекции на феновете продължават. Доколко това ще помогне за спасението на сините е доста спорно. Собственикът Сираков преди известно време говореше за едни 15 милиона събрани от феновете… Проблемът за закъсалите вековници е, че тази сума едва покрива текущите разходи, а това означава, че трудно ще се генерират някакво средства за НАП.

Реално плановете на сините за увеличаване на капитала с емитиране на нови акции на стойност 15 млн. лв. звучи меко казано абсурдно. Вариант за публично предлагане на акции не съществува. За последните години собственият капитал на ПФК-то е отрицателен, а това реално означава, че дружеството трябва да е декапитализирано. Това пък означава, че акционерното дружество е в нарушение на Търговския закон, който казва, че всяко акционерно дружество трябва да прекрати съществуването си, когато чистата стойност на активите спадне под размера на капитала. До този момент всички органи си затварят очите за тази малка подробност. Докога ще е така не се знае, но въпреки това едва ли сините ще успеят да пуснат публично акциите си.

Вариант да има движение на сините акции е пред сектора без козирка да се отвори една сергия и всички да се надяват феновете отново да налеят достатъчно поне за заплатите на Мъри и футболистите. За НАП едва ли ще има, но поне ще има доволни. Другия вариант е въпросните акционери да си ги разменят един на друг и да опитват да реализират някакъв ръст, който да достигне въпросните 15 милиона. Това не е невъзможно, но е трудно постижимо. Тези, които са се сдобили с акции и гордо се наричат акционери са около 1000 човека. Те трудно биха събрали желаната от собственика сума защото едва ли има трезво мислещ човек, който има желание да даде много пари за нещо, което реално не струва нищо…

Плановете “1 милион левскари по 10 лева и сме готови” също са много атрактивни… А защо всъщност трябва да се ограничаваме? Защо по 10, а не по 20,25 или дори 50 лева? С 1 милион дарители по 50 лева за отборът от “Герена” другара орбита може да стане реалност… Ако ги направим 100 лева няма да има кой да се опре на сините… Пари, шампиони, хегемони, топ трансфери… “Стига глупости” както се казва в една реклама. Всичко това може да има някакъв позитивен ефект, но не за отбора…

Общо взето планът за спасението на сините е “бошлаф работа”. На думи звучи точно толкова добре, колкото и другата орбита за сините, но реално трудно би довел до нещо. Дори и да се случи чудо и въпросните пари да се съберат те отново ще са някакво временно решение, което единствено ще даде повод да се даде лиценз. Разходите на отбора ще продължат да са по-големи от приходите, дълговете ще продължават да се трупат. След известно време отново ще се мисли план за спасение и ще последва ново събиране на пари…. И така докато някой не реши да спази Търговския закон.

автор:

Симеон Димитров