Истината е някъде там

March 6, 2023

Изведнъж се оказа, че версиите на сините и на НАП за разсрочването на дълговете са различни. И то не просто различни, а коренно противоположни. Според едните задълженията са разсрочени, а според другите няма такова нещо. Като стане така, че от две страни за едно и също нещо да се казват две коренно противоположни версии обикновенно някой не казва истината.

Преди около седмица Наско Сираков се похвали, че е постигнал споразумение за предоговаряне на погасителния план на задълженията към НАП. След това призова феновете да продължат да наливат левове в бездънната яма на сините и обяви, че има план Б… Малко след това Иво Ивков заяви, че сините са подготвили и изпратили първия пакет документи за лицензиране и, че според него са изрядни и не трябва да имат проблеми с получаването на лиценз за следващия сезон. Това определено беше много оптимистична новина, която накара сините фенове да вярват, че клубът им ще бъде спасен, но пък националната агенция явно е на друго мнение.

Преди няколко дни пред “Капитал” от НАП обявиха, че към момента сините нямат действащо разрешение за разсрочване на публичните му задължения. От агенцията заявиха, че “издаденото през 2019 г. разрешение за разсрочване на публичните задължения на клуба не е в сила, тъй като не са изпълнени условията по същото, а именно – формирани са нови задължения и не са весени изцяло дължимите вноски съгласно утвърдения погасителен план”. Освен това се уточнява, че сметките на клуба са запорирани, а постъпващите суми ще се разпределят за погасяване на задължението му. От НАП уточняват, че са проведени няколко срещи с ръководството на клуба, на които са обсъдени възможностите на дружеството да заплати дълга си.

Явно версията на отборът от “Герена” е малко по-различна от тази на националната агенция. Това пък от само себе си означава, че поне на едно от двете места нещата не се представят такива каквито са.

Изглежда и идеята на сините за вдигане на капитала с продажбата на акции също се представя единствено от гледната точка на сините. Реално няма финансист, който да е мнение, че в сегашното си състояние отборът от Подуяне ще получи зелена светлина да продава акции и, че това е възможен сценарии, който да сработи по начинът, по който го представят от “Герена”. Акциите не са домати и не могат да се изкарат пред сектор”А” на “Герена” и да се продават на промоция. Размяната на акции между сегашните акционери трудно ще доведе до желания резултат. Идеята някой друг да налее нужните левове също е дискусионна. Едва ли идеята хора с малък, среден или голям бизнес биха инвестирали средства да придобият нещо, което реално в момента не струва нищо. Единствените, които ще се включат в кампанията с акциите ще са феновете, но каквото и да се говори всички знаят, че ако не се включат и тези “фенове” от списъка Магнитски въпросните 15 милиона трудно ще се съберат… Дори и да се случи чудо това ще е временна мярка, която ще даде известно спокойствие на ръководството, но за отбора няма да промени нищо…

Накратко казано сините тиражират тяхната “истина”, която в този момент повече се харесва на феновете. Лошото е, че тя е точно на 180 градуса от обективната истина. Общо взето идеята на сините с акциите по-скоро изглежда като опит да се измъкне още някой лев от сините привърженици, с който за известно време евентуално да се закрепи положението…

Истината е някъде там, но къде точно никой не знае… Май не е на “Герена”.

автор:

Симеон Димитров