Искаме ЦСКА да има нов стадион, но нямаме желание

January 12, 2023

Едни и същи празни приказки всеки път.

Министърът на спорта Весела Лечева отново говори за строежа на стадион “Българска армия” и отново не каза нищо… Или по-точно каза това, което тя и тези преди нея повтарят от 2019г. насам: “На финалната права сме. Скоро всичко ще е готово и ЦСКА ще започне строежа на нов стадион”. По принцип това е хубаво, но от действията на тези, от които зависи това “скоро” да дойде изглежда, че те нямат никакво намерение ЦСКА да започне строеж на нов стадион… Поне не и скоро според общоприетотот виждане за скоро. Май е време тези, които явно говорят празни приказки и “тупкат топката”, така да се каже, да излязат и да кажат какво разбират под “скоро”… 10 години, 15 години, поне година след като отборът от Подуяне има нов стадион, след като всички софииски отбори имат нови стадиони, след като всички отбори в България имат нови стадиони или пък “скоро” е равно на никога…

През 2019г. тези, от които зависи заявиха, “че документално всичко около стадиона е съгласувано и още на следващия Министерски съвет ще бъде гласувано смесено дружество между ЦСКА и държавата”. След това ЦСКА ще може да строи. Дори беше обявено кога новата “Армия” ще бъде готова – 15 март 2021г… От тогава всеки повтаряше “скоро”, и нещата някак не се случваха. Или по-точно всяка стъпка отнемаше в пъти повече време от необходимото. 15-ти март 2021г. мина отдавна. Нов стадион естествено няма, а това, което трябваше да се случи “скоро” още дори не е започнато.

Тези дни Министърът на спорта отново заяви, че всичко със стадиона върви по план. “Необходими са нови оценки за апортните вноски от страна на държавата и след това ще се пристъпи към създаването и вписването на новото дружество между ЦСКА и държавата”. Според Лечева “този процес вече е в своя край” и очаква скоро всичко да се случи… Тези приказки вече са като някакво дежа-вю. Вече четвърта година някой излиза и казва, че “скоро ще се създаде и впише новото дружество” и след това ЦСКА ще може да започне изграждането на новият си стадион. Проблемът е, това “скоро” някак не идва. Измислят се все нови и нови процедури, които “отнемат време”, и сега явно като са им свършили идеите се връщат от начало с оценката.

Предишната оценка отне почти година и половина. След това следваха процедури, които също бавеха нещата. Въпросното дружество пък вече четири години така и не може да се създаде и впише…

Ясно е, че бюрокрацията в родината ни е огромна, но в случая всичко това повече прилича на липса на желание нещата да се случат. Като няма желание се измислят оправдания и се повтаря “скоро” до безкрай… А новият стадион си остава само като добра идея на картинка.

Мисля, че е време Министърът на спорта да излезе и да каже какво разбира под “скоро”… Иначе и след 10 години отново ще слушаме “скоро всичко ще е готово само трябва да се направи оценка и да се впише новото дружество между ЦСКА и държавата”… А новия стадион ще го гледаме само на картинка.

Крайно време е да спре да се повтаря “скоро” и да се свърши някаква работа… Защото в момента всичко около стадиона изглежда “много искаме ЦСКА да има нов стадион, но нямаме желание”.

автор:

Симеон Димитров