Изходът от баража беше очакван… Какво следва след това

June 2, 2024

Като погледнем какво се случи в последните кръгове на родното първенство и събитията напоследък в ЦСКА резултатът от баража за отборът който ще играе в Европа е очакван. Буфосинхронистите от Бистрица ще представят родния футбол в Европа и това в никакъв случай не е изненада… Това по-скоро е следствие. ЦСКА беше ударен от тези, които не го харесват и предаден от свои.

Комплексираните недоброжелатели видяха възможжност и се възползваха от нея. Видя се, че са готови на всичко само и само да се навреди на червените и създадената схема проработи. Дали волно или неволно новото “европейско управление” на ЦСКА и организираните привърженици също допринесоха за успеха на всичко.

ЦСКА няма да играе в Европа. Така се случиха нещата, такова е класирането този сезон и всички очакват следващия. По-неприятното усещане в момента е, че не е много ясно каква ще бъде ролята на червените в новото първенство. Поне на този етап заявката на новите собственици “с европейско поведение” не е много оптимистична. Назначаването на ръководители, които не крият добрите си отношения с Разград, подготовка в България, спряганите имена за нов треньор и залагане на повече юноши от школата не остават впечатление, че ЦСКА ще гони първо място… По принцип тези идеи не са лоши, но е ясно, че по този начин е невъзможно армейците да гонят титла и пробив в Европа. В България има добри места за подготовка, но няма отбори срещу които да се играят контроли. Каквото и да си говорим проверка срещу който и да е европейски отбор е в пъти по-полезна от такава срещу някой от България. Изграждането на отбор който да стане шампион и да прави европейски пробиви с гръбнак от български футболисти и юноши на отбора е толкова реалистично, колкото заявката на Гонзо преди време, че ще стане голмайстор на френското първенство или по-новата му, че националите ще спечелят Лигата на нациите. “Организираните фенове” и всички онези, които толкова много искаха “демикренизация” дали си дават сметка, че нищо в родния футбол не предполага силните отбори от 70-те и 80-те да се повторят… Или пък щом има кой да им осигурява собствения комфорт и да дава за хорео това не е важно.

Всичко това навежда повече на мисълта, че от следващия сезон целите пред ЦСКА ще са класиране за местата в Европа… В определени условия може и мястото даващо право за бараж… Армейците ще са като останалите в “А” група, а конкурентът за титлата на “хегемоните” вече ще е само на хартия.Присъствието на фенове по трибуните ще се ограничи единствено до “организирани привърженици”, защото на другите ще им е писнало от изцепките на момчетата с маски. Естествено всеки мач ще има страхотни хореографии, от време на време някое нахлуване на терена, стрелба с ракети или нещо от този род за да се засвидетелства “любовта към отбора”.

Може и да не е така, и догодина по това време ЦСКА да се готви за участие в Шампионска лига, но в този момент усещането е такова.

Темата за нов стадион даже няма и да я повдигам…

автор:

Симеон Димитров