Идеята на БФС с новия формат на тото лигата помощ за закъсалите вековници ли е…?

April 6, 2021

Тези дни усилено се говори за промяна на форматът на тото лигата. Поради някаква причина изведнъж тези от БФС решиха, че по начинът, който е в момента лигата не работи и е нужна промяна. Идеята на тези, които докараха футболът ни почти до дъното е тото лигата отново да стане 16 отбора и да няма плейофи, а лайтмотивът е, че при такава промяна няма да има изпадащ… Всъщност може и да има, но е слабо вероятно. Идеята е последния от тото лигата ще играе бараж с третия в “Б” групата. По този начин поне наужким може да има изпадащ отбор.

От БФС обявиха, че са изпратили запитване към всички професионални клубове в България, които трябваше да кажат дали са “за” или “против” промяната на формата и увеличаването на бройката на отборите в елита. От анкетата е станало ясно, че по-голяма част от отборите в тото лигата искат въвеждането на тази промяна. Това от своя страна е добър повод хората от футболната ни централа да предоставят резултатите от анкетата пред Изпълкома на БФС, който ще има крайната дума за евентуална промяна на формата. 

Интересното в случая е, че всички клубове, които са подкрепили въпросната промяна с изключение на Черно море са застрашени от изпадане.  Царско село, Славия, Ботев (Пловдив), Ботев (Враца), Монтана, Етър и сините от покрайнините на София са в доста сложно от тази гледна точка положение.Това естествено не учудва никого. Тези, които има възможност да изпаднат искат да няма изпадащи, а тези от футболния съюз май предпазват “отбора на народа” и тото-тимчето на един член на изпълкома, а покрай тях намазват и другите. Няма да е за първи път да се прави и невъзможното един любим отбор да остава в най-горното ниво на родния футбол, въпреки че според правилата на футболната централа не би трябвало да е там. Този филм го гледаме от известно време, а сега има някакъв нов сценарий.

Истината е, че каквито и промени във формата да се правят няма никакво значение. Дали тото лигата ще бъде от 10, 14, 16, 20 или 40 отбора е все тая докато това БФС е на власт и изпълкомът е такъв, какъвто е в момента. Изпълкомът не трябва да е съставен от собствениците на клубове, телевизионните права не би трябвало да се държат от собственика на отбор играещ в тото лигата, а парите от тях би трябвало да са поне три пъти повече от сега… Като за начало… Спонсора на тото лигата не би трябвало да е собственик на отбор от същата лига. Има и други неща, но като за начало е добре да се тръгне от някъде.

Общо взето доато не започнат промени ще продължим да гледаме целият този цирк с елементи на тото, а националния отбор ще продължи да пропада.

Да предположим, че БФС промени формата и тази година няма изпадащи. Какво ще правим догодина ако същите тези отбори отново ще са застрашени от изпадане? Ще променяме отново формата? Отново ще се добавят два отбора от “Б” група и няма да има изпадащи?… И докога така?