За ЦСКА чашата все още е наполовина пълна

April 18, 2023

Голямото дерби на България завърши без победител. В слаб мач с много битка, малко положения и неочаквана драма накрая сини и червени си разделиха по една точка.

Армейците изиграха пореден не много атрактивен мач. Отново срещу сините и отново не победиха. При така стеклите се обстоятелства армейците се провалиха във “вечното дерби”, но реално не това е мачът, който ще ги направи шампиони. Този мач е един от многото… Не по-различен от мач срещу Пирин, Локо ПД, Септември или който и да е друг роден тим.

За разлика от мачовете преди дербито този път армейците не успяха да вземат пълния актив от точки. Напрежението в червения лагер си личи и игрите на отбора не са от най-привлекателните, но в крайна сметка целта за ЦСКА е дългоочакваната титла, а както всички знаят тя се печели с точки, а не с красива игра… В крайна сметка целта оправдава средствата. Шампион не се става с победа срещу сините или Лудогорец. Титла се печели когато спечелиш повече точки от останалите независимо дали си ги победил… От 20019 г. насам в 9 от последните 12 мача делиорманци не победиха ЦСКА, но всички знаем кой стана шампион.

От така стеклите се обстоятелства и ако предположим, че ЦСКА и Лудогорец ще си вземат другите мачове срещата между червени и зелени ще е един от ключовите за титлата. В нея за ЦСКА ще е важно единствено да не загуби.

След равния със сините може да се каже, че ЦСКА загуби две точки в борбата за титлата. От друга страна, като се погледне развоя на мача може да се каже, че армейците са спечелили точка. Точка, която в края на сезона може да се окаже решителна… Всичко зависи от каква гледна точка ще се погледне… Дали чашата е наполовина празна или наполовина пълна.

Хубаво е да има критики към отбора, но не трябва да се изпада в крайности. Нека си спомним, че преди началото на първенството “специалистите” предричаха армейците да са някъде около четвъртото място, а за титлата да се борят двете Л-та… Същото беше и преди началото на втория полусезон. “Големите футболни специалисти” предричаха червен крах и едва ли не още след втория мач от полусезона армейците да изостават с поне 3 точки… Ами, в 26-ти кръг ЦСКА е на 19 точки пред едното Л и на 2 от другото. Добре е и да не се забравя ситуацията в родния футбол, в която са поставени червените. ЦСКА няма нито реферския, нито медииния комфорт, който имат съперниците им за първото място. Армейците не играят най-добрия футбол, но в този момента са първи и има огромна вероятност да станат шампиони… Това определено стряска някои в сънищата им.

ЦСКА стартира сезона с точка повече от вторите. Сега преднината е 2. Армейците вървят бавно към титлата, а чашата все още е наполовина пълна. В този момент от сезона червените трябва да мислят единствено за най-важния мач – следващия. Срещата със сините има по-особен заряд, но вече мина. Червените не я загубиха, първи са, подържат преднина и трябва да я забравят и да мислят за следващата.

За ЦСКА нищо не е загубено. Чашата за тях все още е наполовина пълна. Все пак и прехвалените разградски “хегемони” не показват някаква извънземна игра… Дори напротив… Ако не бяха субективните фактори при спечелването на точките им разликата между първия и втория щеше да е не 2, а поне10 точки… Това естествено няма никакво значение. Такава е реалността и поне на този етап няма изгледи, че ще се промени по някакъв начин.

За ЦСКА е важно да си взима мачовете до края и да финишира на точка-две пред “хегемоните”. Пък нека “обективните” анализатори и критиците обясняват колко грозна е играта им.

автор:

Симеон Димитров