За ЦСКА, Крушич и всичко останало през есента

December 18, 2019

Футболната година свърши. В последния си мач за годината ЦСКА записа разгромна победа и по този начин съкрати дистанцията пред втория и третия. Не, че е толкова важно, но все пак… ЦСКА загуби достатъчно точки за да стане титлата химера. Есента, обаче се случиха и добри неща. Взехме си емблемата и се стартираха процедурите за строежа на нов стадион. Това на този етап според мен е по-важно от титла, но ако докато строим стадион има и трофеи ще е по-добре.

Сега, като няма мачове около два месеца ще си чешем езиците със всевъзможни размишления и анализи.Повечето безсмислени. Неща от рода “ще има ли ЦСКА нов стадион?”, “а,ако не бяхме загубили толкова точки в началото?” , до “трябва ли Крушич да остане?”… Между всичко това ще се вкарва някоя новина за нов трансфер и така до първия мач през пролетта срещу подуенци.

За всичко това – мнения много.

Моето мнение е, че след идването на Крушич ЦСКА стабилизира играта си. Особено в защита. За мачовете, в които сърбина води Армейците те допуснаха само един гол (от очевидна засада) и една загуба. Въпреки всички критики за нападението ЦСКА вкара 15 гола в десет мача под ръководството на Милош Крушич. А ако сложим и мача с Витоша, в който той също ръководи отбора головете стават 19 в десетина мача. Тези преди него в два пъти повече мачове вкараха малко повече голове…

Общо взето на този етап не може да се каже, че Крушич не се справя. Резултатите, които постигна не са лоши. Създаде се някаква основа върху която да се стъпи за пролетта. ЦСКА е в битката и за единствения възможен трофей това първенство.

Аргументите Крушич да води отбора са налице. Нужно е обаче, ако е той да го оставят да работи по-дълго време. Така правят големите отбори. Ясно е, че в родината ни мисленето е такова, че едва ли не треньора трябва да е магьосник. Идва днес и от утре отбора трябва да е различен. Да играе различно и мачка наред. А, ако не го направи, треньора не става и трябва да го сменяме. То, според нашето мислене и Клоп е слаб треньор. Кой в България би го търпял две години да не се класира за евротурнири и чак на третата да стане втори? Не, че нещо, но всички футболни “капацитети” щяха да заявят, че той не е треньор за ЦСКА. Да, ама – не! Всички знаем кой е Юрген Клоп.

Точно затова треньора трябва да работи поне година и половина – две. Да наложи своя стил, да вземе нужните му за този стил играчи и да го видим какво ще направи. Чак след това можеш да кажеш за някой треньор става или не става.

На този етап Крушич заздрави защитата.Направо я направи непревземаема. Има основата. Трябва му още малко в халфовата линия и в нападението, и ЦСКА ще стане машина. Това е според мен. Треньор за дълго и ръководство, което стои зад него.

Като цяло през есента ЦСКА не достигна и 50% от потенциала си. Дори не се доближи. Моето мнение е, че това се дължи на безкрайните смени на треньори. Идва някой и след два месца го махат, защото не става.После идва друг. И той като първия. Идва трети… И с него така. После пак се връщаме на първия. Малко е абсурдно. Точно заради това Армейците са на това място в класирането на такава разлика от първия. Тези треньорски смени са ми малко безсмислени. Трима-четирима ги въртят през няколко месеца и крайния резултат е нищо. А ЦСКА заслужава да е три места по-напред в класирането. Продължавам да твърдя, че червените от София имат най-добрите за родната тото лига футболисти. Въпросът е дали напролет те ще го покажат. Мисля, че да. А донякъде това зависи и от ходовете, които ръководството ще предприеме.

Каквото и да е, едно е сигурно. Догодина всички, които обичат ЦСКА пак ще са на трибуните и ще подкрепят отбора.

автор:

Симеон Димитров