За ЦСКА и треньорите

January 7, 2020

 Тези дни имаше доста коментари на феновете за треньора на ЦСКА. Аз лично винаги съм твърдял, че феновете трябва да подкрепят отбора. Не треньора, не футболистите. Футболисти и треньори много, а ЦСКА е само един.

 Дали пък една от причините да сме там, където сме не е твърде честата смяна на треньори и футболисти. За футболистите само ще кажа, че нямаме пари да взимаме такива като Роналдо, Меси, Салах и т.н. да дойдат и веднага да блеснат. Взимаме такива от рода на Каранга, Петре, Митко Ододжи и трябва да ги чакаме известно време да заиграят. Ако някой помни на Каранга му трябваха осем мача да вкара? На Петре пак почти сезон, за да започне да играе такто го правеше…Ами сегашната ни звезда Евандро? Спомняте ли си, че му трябваше сезон за да стане най-добрия?… Сега обаче футболистите ги оставяме малко настрана. Става дума за треньорите.

 Едно бързо връщане назад в годините показва една безсмислена смяна на треньори.През последните 30 години периодично се въртят едни и същи треньори, и резултатите са едни и същи.

 Ще прескоча 10 години, защото там е страшно. Освен Гочето, който е начело на ЦСКА окло две години другите се сменят докато мигнеш. Затова  ще започна от 2000г. Не, че в началото на новия век треньорските смени са по-малкко.

  С началото на новия век въртележката на треньорите не спира. Юни месец  начело на ЦСКА застава Александър Станков. След около два месеца е сменен от Катуци. Половин година по-късно Катуци е сменен …отново със Станков. Два месеца след това е направена обратната рокада.

  След въртележките Станков-Катуци начело на армейците се завръща големия Паро, след него е ред на великия Симони  и накрая Стойчо Младенов. Стойчо става шампион, но след година и половина е сменен.

 След Стойчо изненада…Станков се завръща за трети път. И отново за кратко.

 След него минават Ферарио Спасов и Йешич, за да се стигне до новото завръщане на Стойчо. Той и този път, като предишния става шампион. И този път, като предишния е сменен.

 След него за кой ли път застъпва Стратега. После Любо Пенев за около година. След Супер Любо минават набързо няколко тренерчета, докато се стигне до Радуканов.

 Милен Радуканов води ЦСКА една година. Печели купата на България и след това… Изненада! Сменен е с чичо Митко. След няма и половин година пак изненада. Димитър Пенев е сменен от Стойчо Младенов. После нова „изненада“.Няма и година след поредното си завръщане Стойчо е сменен от….И неговото име е! Миодраг Йешич. Йешич от своя страна е сменен от Радуканов. Зави ми се свят и взех да се обърквам. После следват още две треньорски смени и две години след последния си престой Стойчо отново е начело на ЦСКА. След почти две години начело Тройчо отново е сменен. За по месец се появяват познати муцуни между които и Ел Голеадор (отново).

 След Любо идва ред на ново лице. Ред е на Янев да застане за първи път начело на ЦСКА. Янев води армейците в най-тежкия им момент и печели най-сладката купа на България докато ЦСКА е във „В“ група.

 Отново в „А“ група Янев е сменен скоро.Идва един румънски спец, който, обаче бързо си стяга куфарите. На негово място застъпва Стамен Белчев. Година и половина по-късно Белчев е сменен от Янев. Джуджето пък е сменен от един Маестро, който пък отстъпва място на Любо Пенев ( за кой ли път)…

 След Пенев идва една въртележка Митов, Люпко,Митов и накрая идва Милош Крушич.

 Голяма част от треньорите са сменени заради феновете. А глупавото е, че няколко имена се въртят през година – две и резултатите са едни и същи. А как се нарича някой, който прави един и същ избор и очаква различни резултати?…Въпрос за 10 лв. По този начин не вървим напред. Ставаме за кратко и после пак сядаме.

 Милош Крушич е треньора на ЦСКА сега. Отбора започва да играе по-добре след катастрофата при Люпко и Митов. Нека го подкрепим. Нямам идея дали заради годините по стадионите или нещо друго, но сега мисля, че треньора трябва да остане поне две години минимум. И след това да казваш става или – не. Защо един треньор вместо за пет години да идва три пъти за по една година не остане пет пълни години? Има повече смисъл. Така правят големите. А ЦСКА са големи.

 Примерите са много. Гуардиола , Сър Алекс, Клоп.

 В първата си година в Ливърпул Клоп беше осми. Втората също не се класира за Европа, а на четвъртата е Световен шампион и върви уверено към спечелването на Премиер лига.

 Ливърпул са големи почти колкото ЦСКА. Не са ставали шампиони от 30 години, но на всеки мач феновете им са зад тях и стадиона е пълен, а ЦСКА прави два слаби мача и стадиона е полупразен. Лесно е да си на стадиона когато си на шампионския мач. Отбора обаче, се подкрепя по всяко време, не само когато трябва да стане шампион. Така се прави!

 Пак ще се повторя. Феновете подкрепят отбора. Аз съм от ЦСКА! Не от Крушич,Соу, Малинов или който и да е. Подкрепям отбора.

Нека всички сме зад отбора, да пълним стадиона, а всичко останало ще си дойде на мястото.

автор:

Симеон Димитров