За един конгрес става въпрос…

September 24, 2021

Преди известно време съдът каза, че конгресът, на който да се избере нов шеф на БФС трябва да се проведе на 12 октомври. Тези от сегашното ръководство опитаха да направят врътките, които си знаят за да отложат конгреса. Опитаха и с удобната за тях тема през последните две години „епидиемична обстановка“,  но не им се получи. Сега, колкото и да не желаят трябва да направят конгрес… А истината е, че те въобще не желаят такъв да има. Нито сега, нито март месец, както беше обявен…  Нито ако може никога…

Решението на съда им обърка тотално плановете да продължат да отлагат конгреите с удобното извинение „пандемия“ и тези в сегашното БФС промениха стратегията. Започнаха да търсят варианти конгреса да го няма или ако се проведе да не се стигне до точката за избор на нов президент на футболният ни съюз. Наред с това правят и смешни опити  да манипулират общественото мнение. Тези в БФС се похвалиха  с едно писмо от президента на УЕФА. От Бояна твърдяха, че с него Чеферин поздравява Михайлов и му пожелава успех, а се оказа, че всъщност с това писмо УЕФА приканва Михайлов да спазва указа на футболния съюз… Май и тези от УЕФА са разбрали, че тези в БФС четат устава както им харесва на тях?

Забавиха до последно обявяването на необходимите документи за кандидат за президент на централата. Може би с идеята кандидатите, и по-специално Бербатов, да нямат време да окомплектоват необходимата документация и по този начин да не се стигне до гласуване за прекратяване на мандата на настоящия президент.

Един през друг взеха да се заиграват със страховете на хората и да обясняват как ако се проведе конгрес в тази епидиемична обстановка едва ли не ще настъпи нова ковид вълна. Един от членовете на сегашния изпълком дори обясни надълго и нашироко колко безотговорно е от страна на Бербатов в такава обстановка да иска конгрес, който дори не е необходим на родния футбол, защото според него той няма проблеми и си е добре. Стигна дотам да попита  „толкова ли е жаден за власт Бербатов?“, а  накрая заключи  „дано тази безотговорност не доведе до нещо много страшно! Заради капризите на момченцето”…

От действията на тези, които управляват футболния съюз се вижда кои точно са жадните за власт… Особенно последните две години Михайлов и компания правят всичко възможно да няма конгрес и да  останат на власт. По всичко личи, че ще продължат да го правят поне още двадесетина дни… А  за „капризите на момченцето“… Добре, че най-накрая се намери някой, който реши да смени тези в БФС. И въпреки всичко, което правят тези от бялата сграда в Бояна той не се отказва от това си намерение… Дано да успее и да  направи така, че  тези в БФС да се махнат и повече никой да не чуе нищо за тях. Когато и да се проведе конгрес, който да махне тези, които управляват родния футбол в момента ще е закъснял.

Сега на пръв поглед изглежда, че конгрес ще има и на него ще се избира президентът на футболния съюз.  Дано всичко да мине по правилата, защото всички помним какво се случи на предишния конгрес, когато кандидат за поста на Михайлов беше Любо Пенев… Дано и Бербатов победи, защото в противен случай българският футбол ще си остане на дъното.

Рано или късно промяна ще има, но дано да не е твърде късно.