Европейските или българските рефери нещо бъркат

April 19, 2024

Тези дни в Европа се изиграха доста мачове от евротурнирите, а за цвят и един за купата на България. Изненадващи резултати не липсваха, но не това е най-важното. Любопитното в случая бяха реферските отсъдания. Някои от тях се различаваха коренно от тези на родните рефери. В идентични ситуации решенията на родните и европейските рефери бяха абсолютно противоположни. Това за пореден път ме накараха да се замисля кои всъщност бъркат и прилагат ли някои футболните правила както им харесва.

Според това, което Кабаков, Драганов, Чинков и останалите родни “топ” рефери ни обясняват непрестанно излиза, че са перфектно подготвени, много рядко бъркат, а съдиите в Европа често правят грешки. Звучи добре, но честно казано е малко вероятно.

Във всички мачове в Европа когато играч без да гледа топката и да играе с нея събори противник в наказателното поле и му попречи да играе с топката се свири дузпа… Според Драганов например или не е така, или е важно срещу кой отбор се извършва това действие… Никой не знае. В последния мач за Купата на България играч бе свален на земята с приом от борббата. Нарушение не последва и ВАР не разгледа ситуацията, а обяснението беше, че няма как да бъде свирена дузпа след като поваления играч не е играл с топката….  Интересна логига зад която застанаха всички “безпристрастни” коментатори и анализатори. Интересното е, че за подобно нещо в мачовете от Европа през седмицата колегите на Драганов отсъдиха наказателен удар, а ВАР го потвърди.

От това, което виждаме в България е много изненадващо и решението играч да получи жълт картон за опасна игра въпреки, че след безумно хвърляне в краката на противник леко е докоснал и топката. Европейските рефери го бброят за опасна игра, която застрашава здравето на играча. В България може да счупиш краг на играч, но ако преди или след това си докоснал топката по някакъв начин се брои, че си играл с нея и нарушение няма… Поне така казват капацитетите.

За прословутата игра с ръка в наказателното поле всички родни разбирачи обясняват, че това не е задължително да доведе до наказателен удар защото е субективно съдииско решение… Явно в България под “субективно”  се има предвид в наказателното поле на кой отбор се случва… Отново в мачовете от седмицата видяхме, че за игра с ръка в наказателното поле се отсъжда нарушение. Колкото и да е “суективно” играта с ръка в наказателното поле си е нарушение. Това може да е нещо невероятно за някои от родната футболна действителност, но е нещо нормално за тези, които играят играта по правилата.

При положение, че за идентични нарушения отсъжданията на реферите в България са противоположни на всички останали е редно да се запитаме кой греши… Като се има предвид родната действителност лесно можем да предположим, че българското “субективно” се различава много от останалото субективно. Колкото и родните “топ” рефери да ни обясняват колко подготвени и безпристрастни са, всички които следят футбол с марка “БГ” знаят за какво става въпрос в последните повече от десет години… Не е невъзможно всички останали рефери да бъркат, а родните да са на топ нивоно, но е малко вероятно.

В България явно “субективно” означава да изпълняваш желанията на този, който командва парада…Субективни рефери, субективен шеф на БФС, субективен Изпълком, субективно първенство… Всичко това естествено води до субективен национален отбор…

Дали европейските или родните рефери бъркат нещо всеки може сам да прецени за себе си… Усещането е, че в родния футбол има нещо гнило…

автор:

Симеон Димитров