Европа играе, а родните тимове са на екскурзия в Турция и Дубай

January 14, 2023

Всеобщо мнение е, че безумно дългата зимна пауза в родното първенство е абсолютно излишна… Дори вредна за българските отбори. Заради това умните глави в Бояна вместо да се занимават с несвойствени за тях неща да вземат да направят нещо и за футбола.

Преди няколко дни всички от футболния съюз скочиха като ужилени и реагираха мигновенно на готвената промяна в закона за бетинг компаниите. Почти не остана член на двата (в момента) изпълкома, който да не се покаже и да обясни колко лошо е това за родния футбол. По принцип такава реакция не е лоша, но като се имат в предвид действията на господата от БФС през годините родния футболен запалянко се чуди дали с всичко това тези в Бояна защитават родния футбол или спонсорът си… С това, което правят за родния футбол усещането у родния фен е, че по-скоро става въпрос за второто, но… Кой знае?

Усещането го има, но да се върнем на паузата. Нали футболът е за хората? Така обичат да казват и тези във футболния съюз, но за съжаление си вървят по начертаната много отдавна линия и не правят нищо по въпроса. В цяла Европа играят, а родните тимове са в дълга и безсмислена почивка и разцъкват “престижни контроли” с Заглембе Любин , ФК Рига, Гурник Забже и подобни футболни “колоси”. Ако някой от родните тимове се добере до мачле с отбор от втора или трета дивизия на големите първенства си е истински успех.

За тези неща хората от футболния съюз трябва да реагират и да вземат мерки. Трябва веднъж завинаги да се спре с тези ненужно дълги паузи за подготовка. И с глупавите оправдания. Това с неподходящите атмосферни условия всички фенове на футбола в България знаем, че са пълни глупости. Ако се гледаха атмосферните условия реално “А” група, а и въобще професионален футбол в България не трябва да има. Всички сме виждали как при всеки по-силен дъжд терените стават по-подходящи за водна топка. Виждали сме и как през февруари и март родните тимове играят в преспи или на замразени терени… Върху това трябва да се замислят тези от БФС, а не да се занимават с бет-компаниите… Футболните шефове най-накрая трябва да направят нещо за българския футбол. Дали ще е първенство от февруари до декември, дали ще е както сега, но с премахване на безсмислената пауза, в която отборите освен да губят игрови ритъм нищо друго не се случва, дали нещо друго… Въпросът е да се направи. И като се случи да не се променят правилата “в движение” за да се угоди или помогне на един или друг отбор… Примерът с плейофите, които се играят само ако който трябва не е притеснен няма да го давам… Между другото тази годима има възможност да се изиграят всички мачове от плейофите. Всичко е въпрос на това как се движат нещата в първенството… Това естествено е друга тема, но като цяло и тя е част от общата картинка “БГ футбол”. “Първенство” за един отбор, един спонсор и много далече от феновете.

Вместо да се занимават с промените в закона за хазарта по-логично би било веселата компания от Бояна да реагира на спънките от страна на държавата този или онзи отбор да си направи нов и модерен стадион… Нямам предвид, както някои виждат нещата държавата да построи стадиони на клубовете. Всеки клуб, който има желание да играе професионален футбол трябва да намери начин да си направи стадион, който да отговаря на стандартите за професионален футбол… След това футболният съюз да изисква тези, които имат желание да играят в “А” група да имат подходящите за това условия и стадион. И естествено да направи така, че най-накрая футболът да стане игра за феновете, и те да могат да го гледат на нормални стадиони. Да ги няма безумните паузи и да му се наслаждават така, както го правят феновете на играта в Европа.

Футболния съюз трябва да се съсредоточи върху футбола в България, а не върху това дали спонсора ще продължи да бъде спонсор. И със същия плам в очите, с който обяснява тези дни колко е лошо да се промени законът за хазарта да излезе и да заяви колко е важно държавата да не прави спънки на отборите да си изградят модерни стадиони. Тогава родният футбол ще се върне в реалността. Тогава ще можем да погледнем напред. Едва тогава ще можем и да очакваме нещо от клубните и националния отбор… Тогава ще можем да кажем и, че футболния съюз мисли за футбола, а не за спонсора…

Този футболен съюз показа, че с него това няма как да се случи. Затова ако искаме някакви промени и да се случи нещо позитивно с родния футбол просто ще трябва да изчакаме този състав на футболния съюз с многото изпълкоми и неясния президент да остане в миналото…. Дотогава Европа ще играе, а родните тимове ще правят ненужни подготовки, в които ще разцъкват за здраве срещу съмнителни колоси. Дотогава родните футболни фенове вместо да гледат любимите си отбори ще гледат тимове от Острова, Испания, Италия и къде ли още не…

Дотогава Европа ще играе, а родните тимове ще са на екскурзия в Турция, Дубай и подобни дестинации и ще разцъкват “престижни контроли”… Промяната е нужна, остава някой да пожелае да я направи.

автор:

Симеон Димитров