Държавата също трябва да се погрижи за своите интереси

October 28, 2023

Последните години е актуално да се говори за нови стадиони. Факт е, че стадионите в милата ни родина не отговарят дори на минималните критерии на ФИФА и УЕФА за спортно съоръжение. Заради този факт държавата реши да инвестира едни милиони и да направи стадиони, които да отговарят на критериите на спортно съоръжение от 21-ви век. Започнаха да се раздзват едни левове за трибуни, обикновенни сектори, някой друг ремонт и какво ли още не… Сините от София, които традиционно се радват на държавна подкрепа също взеха да потриват ръце. Ако не за цял стадион, то поне за една козирка. В крайна сметка големите печеливши за стадиони се оказаха пловдивските отбори, а тимът от “Герена” се почувства леко пренебрегнат и естествено орева орталъка ( така да се каже ), но така и не облажи поне за козирка. Това на този етап означава, че още дълго време сините ще имат един почти модерен кабрио сектор и тотално амортизиран стадион. Означава, и че сините ще продължат да искат пари от държавата за какво ли не, но това е друга тема.

За пловдивските бижута се наляха много левове. Искаха се още и в крайна сметка на този етап почти завършен е само един стадион. Ботевистите трябваше да вложат малко техни левове, но както преди време не пожелаха да дадат за емблемата си, така сега не пожелаха да дадат за стадионът си. Ситуацияа в локото е същата… Разчита се единствено на парите на държавата и варианта да се даде някой техен лев е изключен… Защо да дават те, като има кой друг да даде?

От друга страна ЦСКА е единствения отбор в България, който иска да си направи модерен стадион изцяло със собствени средства. Армейците седем години ходиха по мъките и накрая получиха разрешително за реконструкция на амортизираната “Армия”.

ЦСКА и държавата създадоха едно дружество, в което ЦСКА е равнопоставен с държавата, в лицето на ММС. Държавата дава земята, а армейците или по-скоро инвеститорите дават парите, с които да се осъществи многомилионния проект… Важното в случая е, че ЦСКА не разчита и на една стотинка от държавата за реконструкцията на стадион “Бългаска армия”.

В един “прекрасен” момент един жалбоподател спира всичко. На него му е ясно, че пуска жалба срещу необжжаваем акт, но това няма значение. Важното е реконструкцията да се забави колкото се може повече… Оказва се, че  държавата не прави нищо да защити една многомилионна инвестиция част от която е и тя. Оказва се, че  няма претенции, а всички проблеми са за ЦСКА.

Държавата в крайна сметка няма ли интерес да има едно прекрасно съоръжение, което да бъде от полза не само за феновете на ЦСКА, а за всички софиянци… А, и българи?! Държавата няма ли интерес да защити своите проекти? Все пак 50% от “Сердика спортни имоти” е на държавата. Това от самосебе си би трябвало да означава, че освен за ЦСКА забавянето на проекта би трябвало да е проблем и за ММС, и за “Сердика спортни имоти”… На теория.

На практика се оказва, че многогодишните комплекси и фенщината взимат връх. Държавните служители по презумция не се интересуват от това дали държавата губи или печели пари. Те си пазят службицата и гледат да си получават заплатите. Те не се интересуват ще се модернизира ли “Армията” или не… Те се интересуват единствено да си получават заплатите. Докато това се случва те са ОК и някакви такива драми въобще не ги вълнуват… Ако пък евентуално служителите са фенове на друг отбор тогава интересите на държавата отиват на много задно ниво… “Как тея ше правят стадион, а ние немаме козирка”… Например… Проблемите са единствено за ” онея от ЦСКА”… Да се оправят!

Един отбор иска да си направи стадион изцяло със собствени средства. Той реално не иска да му се помага, а да спре да му се пречи. Въпреки това държавата прави всичко по силите си да не му разреши. Дори факта, че въпросната държавата е равнопоставена с него и целия проект е в нейна полза не влияе на действията на служителите й. В същото време същата тази държава дава куп левове на други тимове да строят стадиони с левове на данъкоплатци.

Докато по родните ширини “по-важно е не на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”  и докато държавата няма желание да защити собствените си интереси поради една или друга причиа нещата ще са такива, каквито са… Ако плевнята на съседът ти гори това си е негов проблем. Нищо, че тя е залепена за твоята къща и може да запали и нея. Всичко това звучи абсурдно, но за съжаление това е реалността в милата ни родина.

Дали някой от държавните служители ще направи нещо, с което да опита да защити държавния интерес… Малко вероятно. Току виж, че шефът се окаже фен на друг отбор и на друго мнение и… само проблеми. Няма нужда. По-добре е да си взимаш заплатата и да си стоиш кротко… Реалност…

автор:

Симеон Димитров