БФС – царете на абсурда

April 29, 2021

За това, което се случи на последния изпълком трудно могат да се намерят подходящи думи, които да са достатъчно цензурни. За всичко това думи като наглост, безочие, безпринципност, пародия и позор са прекалено меки, за да се опише това, което се случи вчера на изпълкома. Въпреки, че тук-там се говореше, че може да се случи подобно нещо не вярвах, че тези в БФС-то в оставка могат да паднат още по-ниско. То бива да си се вкопчил толкова във власта, но чак пък толкова… Да протакаш по всякакъв начин гласуването на оставката ти, да използваш всякакви методи да останеш там, където си и да си оттеглиш оставката почти две години след като си я подал…? И след това да кажеш “аз съм шефа, върнах се”! Такова нещо едва ли го има някъде другаде. Със сигурност е световен прецедент. Най-малкото ако имаш поне малко достоинство и морал не би направил такова нещо. Тези, които имат чест и достоинство като подадат оставка, то тя е факт и връщане назад няма. Така поне правят тези, койот държат на някакви такива подробности като чест и достоинство… Тази постъпка на Михайлов и останалите от изпълкома говорят достатъчно за тях…

Ден след като Бербатов официално обяви кандидатурата си за президент на БФС тези в оставка изведнъж решиха да си доизкарат мандата. Доколко е случайно… Няма случайни неща. Явно тази новина е разтревожила доста доста хора и те са решили да играят играта, в която са най-добри…Тази по делиорманските правила. А тази игра е ясна на всички родни футболни фенове, защото я гледат десета година подред.

Тотално провалилото се ръководство на родния футбол във всеки един аспект от управлението си се е вкопчило в това, което има и не желае да го загуби. Говорят за довършване на мандата и се надяват и на следващите избори аматьорските клубове да ги изберат отново. Не за друго, а защото повечето от другите не ги искат. Аматьорските клубове имат същото право на глас като професионалните, а този глас лесно се променя срещу един банкет, няколко анцуга и някоя друга топка. Или както и първият президент на Щатите Джордж Вашингтон е разбрал – избори се печелят с алкохол… А когато аматьорските клубове в България са поне 10 пъти повече от професионалните резултата е ясен.

Аматьорските клубове имат организация, която има президент. Имат си купа и всичко останало. Най-нормалното нещо е избрания от аматьорите президент да дава един глас за шеф на БФС от името на всички, които са го избрали. В противен случай изборите са просто ненужни. Едните са 400, а другите 40… Кой ще победи? За тази сметка няма нужда да си някакъв брилянтен мамтематик, а когато нещата зависят от аматьори, футболът ще е на аматьорско ниво… Каквото е.

Една от идеите на Бербатов е като в другите страни ПФЛ да администрира футболното първенство. Това реално е най-добрия вариант, който виждаме, че работи добре в редица водещи футболни първенства, а тези от БФС да се грижат за останалите свързани с българският футбол неща. Да, ама явно някой не желае нещата да са точно така и затова гледаме целият този меко казано цирк… Всичко в родния футбол е подчинено на един проект.

Според някои не феновете избират кой да е шеф на БФС. Така е, но феновете ако решат със сигурност биха могли да променят нещата ако пожелаят. Тези, които в момента не желаят да си ходят от футболната централа трябва да са нясно, че винаги идва моментът, в който ще си платиш сметката… Винаги!

Дано самозабравителите се управници на родния футбол го разберат, защото този, който ги “помоли” да подадат оставки сега не е на власт и отново са смели, но ако им се наложи феновете да ги “помолят” да си ходят няма да е същото… Феновете са фенове завинаги и тази опция не съществува. Ако те ги “помолят” да си ходят със сигурност на тези в БФС няма да им хареса.

Делиорманският модел в родния футбол ще бъде премахнат… По един или дру начин.

Накрая всеки си плаща сметката…

автор:

Симеон Димитров