“А” група от 16 отбора? Май БФС ще трябва да мисли план Б

“А” група от 16 отбора? Май БФС ще трябва да мисли план Б post thumbnail image

Предвиденото увеличаване на отборите в “А” група от следващия сезон май ще трябва да се преосмисли. Не за друго, а защото в момента свиването на елитанта група на родния футбол изглежда много по-вероятно, отколкото разширяването и. След всичко, което се случи и се случва последните дни по-логичния вариант е не повече, а по-малко отбори в “А” група. И тези в БФС би трябвало да се замислят за това.

На някои отбори не им “излезе тотото”, други спряха да се радват на държавни левове, а всички заедно решиха, че ТВ правата, това, което дава спонсора и това, което идва оттук-оттам не е достатъчно. Общо взето и при тези и при онези изведнъж се оказа, че положението е “натопорчено” (така да се каже).

Стойне Манолов обяви, че нещото от подножието на Витоша Царско село ще довърши първенството с юноши и младежи, а участието на отбора в първото ниво на родния футбол вече няма да е приоритет. Пенев вече не е треньор на царете, а футболистите им ще търсят нови предизвикателства в други отбори. Това само по себе си би трябвало да означава, че авантюрата “Царско село в “А” група” ще приключи някъде май месец.

Съдбата на Ботев Враца също е неясна. Отборът е изцяло на издръжката на общината и основния им спонсор АЕЦ Козлодуй. Спонсорът е напът да се оттегли, а не е ясно колко ще може дава общината и дали ще продължи да го прави. Така крехката финансова стабилност на врачани също е разклатена, а съдбата им е неясна.

Нещата в Арда също не изглеждат добре. След първоначалното харчене в моментът бюджетът се свива. В Кърджали са осигурени до края на сезона, а напускането на треньора Николай Киров и основни футболисти са факт. Въпросът в момента е какво ще се случи с отборът от Кърджали след месец май.

При смърфовете също имаше проблеми със забавени заплати, а собственикът им често казваше, че ще се откаже от пловдивчани. Сега с новия спонсор май положението е закрепено, но нилой не знае.

Над един от “хитовете” в родното първенство през последните години Берое също са надвиснали черни облаци. ТЕЦ “Марица изток 2” спря финансирането на клуба. Като се имат предвид милионите, с които е задлъжняла компанията, която до този момент финансираше щедро старозагорци с едни 5-6 милиона на година този ход на държавата е някак логичен. На старозагорци не им е приятно, но фактите са такива. Сега акциите на Берое се продават за около 5 милиона лева, но всички знаем, че това няма как да се случи. Ако евентуално старозагорци имат късмет ще разменят акциите за без пари, но с обещание на следващите собственици за някакви инвестиции. По този начин поне ще продължат да същесвуват. Другият вариант всички го знаем… Няма левове, футболистите се разбягват и накря напускане на “А” група.

Най-известно за всички е състоянието на вековниците от софийският квартал Подуяне. След като предишното правителсво вече не е на власт спонсорите и желаещите да подпомагат сините спряха да се редят на опашка пред офисите на клуба и рязко намаляха. Много фирми си отдъхнаха, че вече няма нужда да са спонсори на отборът от Подууяне. Сините са затънали в дългове и изход от ситуацията не се вижда. Шефовете им разказват някакви сини приказки, а в момента вековниците се държат “над водата” уж с помощта на феновете, но всички знаят, че това е временно решение, а на сините им трябва дългосрочно такова. Задълженията им са огромни и към кого ли не. Всички знаем за Хубчев и Насиру Мохамед, а за съжаление на отборът от квартал “Сухата река” те не са единствени. Ако евентуално и НАП вземе, че се включи и най-накрая си поиска дължимото, или пък държавата си потърси парите за данъци и такси на сините съоръжения, то тогава ситуацията за вековниците ще стане много сложна. В момента НАП може да се каже, че са най-големите кредитори на сините и те реално трябва да излизат с надпис НАП на фланелките, а не на някакви други спонсори, но това е друга тема…

Като се има предвид всичко това за голяма част от така наречените елитни отбори ситуацията е критична, а оцеляването им е под въпрос. За доста от тях изглежда, че оцеляването им е по-важно от участиети им “А” група. Всички тези проблеми поставят под голям въпрос идеята на веселяците от футболната централа за увеличаване на отборите в “А” група. Май предвиденото от догодина увеличаване на отборите на 16 предвид обстоятелствата трябва внимателно да се преразгледа… Няма да е лошо дори да се помисли върху варианта не да се увеличава “А” група, а да се намали… Тези в БФС трябва да обмислят добре идеята си. В противен случай догодина може да се окаже, че в най-горното ниво на родния футбол ще  е пълно с отбори, които едвам свързват двата края. Това със сигурност не би довело до добър резултат и силна “А” група.

автор:

Симеон Димитров

.

 

Related Post

Акрапович отговори на “обективните”Акрапович отговори на “обективните”

Явно делиорманци много са се стреснали, за да прибегнат по всякакъв начин да всяват напрежение в ЦСКА. Първо беше уволнението на Акрапович, а сега и “скандалът” със съдията, който избра

Нека на мачовете на ЦСКА по ДомусТВ да няма коментаториНека на мачовете на ЦСКА по ДомусТВ да няма коментатори

Предлагам на тези от Домусспорт да спрат да викат “анализатори” и коментатори за мачовете на ЦСКА. Ясно се вижда негативното отношение спрямо ЦСКА на тези в медията, която отрзява мачовете