“А” група от 16 отбора? Май БФС ще трябва да мисли план Б

735-459-beroe-carsko-selo
December 28, 2021

Предвиденото увеличаване на отборите в “А” група от следващия сезон май ще трябва да се преосмисли. Не за друго, а защото в момента свиването на елитанта група на родния футбол изглежда много по-вероятно, отколкото разширяването и. След всичко, което се случи и се случва последните дни по-логичния вариант е не повече, а по-малко отбори в “А” група. И тези в БФС би трябвало да се замислят за това.

На някои отбори не им “излезе тотото”, други спряха да се радват на държавни левове, а всички заедно решиха, че ТВ правата, това, което дава спонсора и това, което идва оттук-оттам не е достатъчно. Общо взето и при тези и при онези изведнъж се оказа, че положението е “натопорчено” (така да се каже).

Стойне Манолов обяви, че нещото от подножието на Витоша Царско село ще довърши първенството с юноши и младежи, а участието на отбора в първото ниво на родния футбол вече няма да е приоритет. Пенев вече не е треньор на царете, а футболистите им ще търсят нови предизвикателства в други отбори. Това само по себе си би трябвало да означава, че авантюрата “Царско село в “А” група” ще приключи някъде май месец.

Съдбата на Ботев Враца също е неясна. Отборът е изцяло на издръжката на общината и основния им спонсор АЕЦ Козлодуй. Спонсорът е напът да се оттегли, а не е ясно колко ще може дава общината и дали ще продължи да го прави. Така крехката финансова стабилност на врачани също е разклатена, а съдбата им е неясна.

Нещата в Арда също не изглеждат добре. След първоначалното харчене в моментът бюджетът се свива. В Кърджали са осигурени до края на сезона, а напускането на треньора Николай Киров и основни футболисти са факт. Въпросът в момента е какво ще се случи с отборът от Кърджали след месец май.

При смърфовете също имаше проблеми със забавени заплати, а собственикът им често казваше, че ще се откаже от пловдивчани. Сега с новия спонсор май положението е закрепено, но нилой не знае.

Над един от “хитовете” в родното първенство през последните години Берое също са надвиснали черни облаци. ТЕЦ “Марица изток 2” спря финансирането на клуба. Като се имат предвид милионите, с които е задлъжняла компанията, която до този момент финансираше щедро старозагорци с едни 5-6 милиона на година този ход на държавата е някак логичен. На старозагорци не им е приятно, но фактите са такива. Сега акциите на Берое се продават за около 5 милиона лева, но всички знаем, че това няма как да се случи. Ако евентуално старозагорци имат късмет ще разменят акциите за без пари, но с обещание на следващите собственици за някакви инвестиции. По този начин поне ще продължат да същесвуват. Другият вариант всички го знаем… Няма левове, футболистите се разбягват и накря напускане на “А” група.

Най-известно за всички е състоянието на вековниците от софийският квартал Подуяне. След като предишното правителсво вече не е на власт спонсорите и желаещите да подпомагат сините спряха да се редят на опашка пред офисите на клуба и рязко намаляха. Много фирми си отдъхнаха, че вече няма нужда да са спонсори на отборът от Подууяне. Сините са затънали в дългове и изход от ситуацията не се вижда. Шефовете им разказват някакви сини приказки, а в момента вековниците се държат “над водата” уж с помощта на феновете, но всички знаят, че това е временно решение, а на сините им трябва дългосрочно такова. Задълженията им са огромни и към кого ли не. Всички знаем за Хубчев и Насиру Мохамед, а за съжаление на отборът от квартал “Сухата река” те не са единствени. Ако евентуално и НАП вземе, че се включи и най-накрая си поиска дължимото, или пък държавата си потърси парите за данъци и такси на сините съоръжения, то тогава ситуацията за вековниците ще стане много сложна. В момента НАП може да се каже, че са най-големите кредитори на сините и те реално трябва да излизат с надпис НАП на фланелките, а не на някакви други спонсори, но това е друга тема…

Като се има предвид всичко това за голяма част от така наречените елитни отбори ситуацията е критична, а оцеляването им е под въпрос. За доста от тях изглежда, че оцеляването им е по-важно от участиети им “А” група. Всички тези проблеми поставят под голям въпрос идеята на веселяците от футболната централа за увеличаване на отборите в “А” група. Май предвиденото от догодина увеличаване на отборите на 16 предвид обстоятелствата трябва внимателно да се преразгледа… Няма да е лошо дори да се помисли върху варианта не да се увеличава “А” група, а да се намали… Тези в БФС трябва да обмислят добре идеята си. В противен случай догодина може да се окаже, че в най-горното ниво на родния футбол ще  е пълно с отбори, които едвам свързват двата края. Това със сигурност не би довело до добър резултат и силна “А” група.

автор:

Симеон Димитров

.