“А” група не заслужава Мъри и неговия отбор

February 20, 2023

Бащата на правилния футбол и неговия отбор не спечелиха отново. Този път завършиха наравно срещу закъсалия опашкар Пирин. Мачовете без победа за сините вече станаха толкова много, че няма смисъл да се броят.

И в този мач правилният футбол на отбора на стратега от Хасково някак не се получи. Сините опитаха, но не успяха, а за това си има обективна причина както каза и треньорът им. Сините отново не бяха надиграни. Всъщност до този момент в нито един мач противникът им не успя да ги надиграе. Мъри е създал един страхотен отбор от супериграчи, който във всеки мач изнася лекция на противникът си по правилен футбол… Радост за окото на феновете по трибуните и пред телевизорите. Всичко това, обаче е нож с две остриета. Сините играят страхотен правилен футбол, надиграват тотално съперниците си, но не всеки път успяват да победят и в момента са на 19 точки от върха, който заявиха, че ще превземат. За това разбира се има логично обяснение. Не може да се играе красив и правилен футбол на такива терени като тези в България и с такива съперници. Проблемът на отборът от Подуяне е, че отборите в родната “А” група нямат никаква представа за правилен футбол… Играчите им не са на нивото на сините, а треньорите им са на светлинни години от Станимир Стоилов. Няма как да твориш на терена, а срещу себе си да имаш футболни лаици, които дори не знаят от коя страна се рита топката. Като добавим към това и терените, които са замръзнали, разорани, наводнени, много сухи, с много висока трева, с много ниска трева… Всичко за сините става много трудно. Те просто не са отбор, който може да играе грозен футбол на терени, които са “разорана нива” или “сложни за игра”.

Всички видяхме истинското лице на сините в престижните контроли в Дубай. Там отборът на Мъри нижеше победа след победа със страхотна игра. На перфектни терени отборът от Подуяне показваше футбол от друга орбита и висше футболно майсторство, каквото трудно може да се види по родните терени.

Крайно време е всички да разберат, че Мъри и отборът му са национално богатство. Това, че тимовете в България могат да се докоснат до футболното майсторство на сините, а треньорите да са рамо до рамо с Мъри и да попиват от футболния му интелект е нещо, за което всички трябва да са благодарни.

Истината е, че родната “А” група не заслужава Мъри и неговият отбор. Те просто са много над всички… Морал, ценности, правилен футбол, треньор, който е много пред всички останали във вижданията си за играта… Естествено не трябва да се забравят и феновете на отбора, които с щедри дарения издържат отбора. Е, някои от тях са включени в списъка “Магнитски”, но реално кой го интересува… Сините са едно истинско футболно богатство. Поради тази причина всички трябва да направят и невъзможното да запазят привилегията си да играят срещу вековниците от Подуяне. Дори ако се наложи Мъри да избира в кои дни и на кой стадион да играе отборът му… За доброто на българския футбол.

автор:

Симеон Димитров